Foto: Jan Willem Schouten PluimveeNieuws

Eicode-app geeft herkomst ei aan

Stichting Ovoned lanceert donderdag de Eicode-app, gemaakt in samenwerking met het Duitse kwaliteitssysteem KAT. Met de telefoonapplicatie kunnen consumenten zien van welk pluimveebedrijf hun eieren afkomstig zijn.

In de app kan een consument de eicode die op ieder ei staat invoeren, waarna je kunt zien van welke boerderij het ei afkomstig is, hoe de kippen worden gehouden en of de boerderij gecertificeerd is. Alle pluimveebedrijven die deelnemen aan kwaliteitssysteem IKB Ei staan in de app. In Nederlandse supermarkten worden alleen eieren verkocht onder dit keurmerk. Met de app wil de pluimveesector transparantie bevorderen. ‘Voor verdere verduurzaming van voedsel is het belangrijk dat consumenten weten wat ze eten’, aldus stichting IKB Ei. ‘Alleen op basis van goede informatie kan iedereen een verantwoorde keuze maken. Ook ontstaat zo meer vertrouwen in de voedselketen’.

Wens van de staatssecretaris

De nieuwe app sluit aan bij de wens van staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken. Van Dam pleitte donderdag tijdens de voedseldialoog in Rotterdam voor een smartphone-applicatie voor informatie over de herkomst van vlees en andere voedingsmiddelen, om de verbinding tussen boer en burger te versterken.

Code 3-eieren worden toegevoegd

Bij lancering van de applicatie ontbrak de keuze voor eieren met code 3, oftewel kooieieren. Die volgt alsnog. Deze maand worden de bedrijven met kooihuisvesting toegevoegd, zegt Ovoned-secretaris Ben Dellaert. Die ontbraken in eerste instantie omdat de eicode-app is ontwikkeld in samenwerking met het Duitse kwaliteitssysteem KAT, dat alleen geldt voor alternatieve huisvestingssystemen (eicodes 0, 1 en 2). Bovendien was de app versneld gelanceerd vanwege de hierboven genoemde oproep van de staatssecretaris.

Aanvulling voor bedrijfsinformatie

Dellaert laat verder weten dat aanvullingen, zoals een link naar de eigen bedrijfswebsite, welkom zijn. Pluimveehouders kunnen daarvoor contact opnemen met Hans Schouwenburg van Ovoned.

De Eicode-app is gratis te downloaden in de Google Play store voor Android-telefoons en in de app-store van Apple voor iPhone-gebruikers.

Beheer
WP Admin