Vleeskuikens in de stal. - Foto: Bertil van Beek PluimveeNieuws

RvS vernietigt Nbw-vergunning vleeskuikenbedrijf

De Nbw-vergunning (Natuurbeschermingswet) die verleend is aan een vleeskuikenbedrijf in het Overijsselse Witharen is door de Raad van State (RvS) definitief vernietigd.

Den Haag – De Nbw-vergunning (Natuurbeschermingswet) die verleend is aan een vleeskuikenbedrijf in het Overijsselse Witharen is door de Raad van State (RvS) definitief vernietigd. Ook nadat de RvS een jaar geleden de bezwaren van de Coöperatie for the Environment (MOB) tegen de Nbw-vergunning al gegrond verklaarde, is het de provincie niet gelukt een besluit te nemen dat in de ogen van de RvS juridisch deugdelijk is. Er blijft te veel onduidelijkheid over de gedeeltelijke intrekking van Nbw-vergunningen van saldo-gevende bedrijven.

Saldo-gevende vleeskuikenbedrijven

De vleeskuikenhouderij in Witharen zou gebruik gaan maken van de gedeeltelijke intrekking van Nbw-vergunningen van vleeskuikenbedrijven in Witharen, Slagharen en Balkbrug. De vergunning van de saldo-gevende bedrijven zou vervallen als die van het saldo-ontvangende bedrijf onherroepelijk is. Tot dat moment mogen de saldo-gevers gebruik blijven maken van de Nbw-vergunning.

Vergunning van saldo-ontvanger

Deze constructie betekent dat saldo-gevers afhankelijk zijn van het al dan niet van kracht zijn van de vergunning van de saldo-ontvanger. Daarmee is het onduidelijk voor derden van welke omvang van de Nbw-vergunning de saldo-gever wel of niet gebruik mag maken en dat is in strijd met het rechtszekerheidsbeginsel, aldus de RvS.

Beheer
WP Admin