In Beneden-Leeuwen werd maandag 19 december een vermeerderingsbedrijf geruimd. Na vergassing op stalniveau worden de 48.000 vleeskuikenouderdieren met een verrijker in vrachtwagens geladen voor destructie bij Rendac in Son. - Foto: Fabian Brockötter PluimveeNieuws

Meer grenzen dicht voor pluimveeproducten

Met de uitbraken van vogelgriep in Kamperveen en Boven-Leeuwen zijn ook Overijssel en Gelderland toegevoegd aan het lijstje provincies van waaruit tijdelijk geen broedeieren naar Rusland mogen worden geëxporteerd.

Voor Friesland gold al een verbod, ingesteld na de uitbraak in Abbega. Rusland is de belangrijkste exportbestemming voor broedeieren. Op het moment dat er een uitbraak is van hoogpathogene vogelgriep, ligt vanuit die provincie de export stil totdat Rusland regionalisatie op gemeenteniveau erkent, zo licht Tjeerd den Hollander (Way2Trade, dat het pluimvee-bedrijfsleven ondersteunt bij het verkijgen van markttoegang in derde landen) toe.

Exportcertificaat

Voor Flevoland, waar de eerste uitbraken (Biddinghuizen) waren, is de gemeente Dronten inmiddels toegevoegd op het exportcertificaat en is export uit de rest van de provincie weer toegestaan. Den Hollander verwacht mogelijk voor de jaarwisseling bericht dat ook de andere provincies weer worden vrijgegeven op specifieke gemeentes na, mits er geen nieuwe uitbraken in die provincies zijn.

‘Enorme schade voor de sector’

Den Hollander spreekt van een enorme schade voor de sector nu veel landen de grenzen hebben gesloten voor pluimveeproduct uit (delen van) Nederland. Laatste meldingen van exportrestricties kwamen dinsdag uit de Filipijnen en Saoedi-Arabië, beide belangrijke bestemmingen voor Nederlands pluimveevlees. Voor broedeieren en eendagskuikens zijn op het moment alle bestemmingen waar wat heen mag van belang, aldus Den Hollander. Hij benoemt wel dat nu zichtbaar is dat landen meer gewend raken aan vogelgriepuitbraken, en markten niet zo radicaal gesloten worden als het geval was bij de grote vogelgriepepidemie in 2003.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin