Foto: Ruud Ploeg PluimveeNieuws

Landelijke maatregelen vogelgriep beperkt

De maatregelen die gelden na de uitbraken van vogelgriep zijn aangepast.

De landelijke maatregelen voor vogelgriep gelden alleen nog voor houders van pluimvee, watervogels en loopvogels. Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) heeft de maatregelen aangepast op advies van de deskundigengroep dierziekten.

Ophokplicht vervallen

De ophok- en afschermplicht en bezoekersregeling komen te vervallen voor zowel hobbyhouders als commerciële bedrijven die ander gevogelte houden dan dit ‘risicogevogelte’. Van Dam wijst dan op onder andere het houden van roofvogelshows en het laten vliegen van gehouden postduiven. Daarnaast wordt het landelijke jachtverbod ingetrokken. Deze maatregelen blijven wel onverminderd van kracht in toezichtsgebied rondom Biddinghuizen.

Afvoer runderen en varkens

Voor veehouders in dit toezichtsgebied (ruwweg een zone van 10 kilometer rondom de besmette bedrijven) die hobbyvogels hebben worden de maatregelen wel versoepeld. Zij mogen weer runderen of varkens van het bedrijf afvoeren zonder dat daarvoor aanvullende voorwaarden gelden.Pluimveebedrijven die daarnaast een andere veehouderijtak hebben mogen ook weer dieren, anders dan pluimvee, aan- en afvoeren, mits op de contactlocatie geen commercieel gehouden gevogelte aanwezig is.

Klik hier voor een kaart van het vervoersbeperkingsgebied.

Mest

Ook mest, indien niet afkomstig van pluimvee, mag weer in het toezichtsgebied vervoerd worden wanneer dit gebeurt volgens een goedgekeurd hygiëneprotocol. Doorvoer van levend pluimvee, karkassen en pluimveemest door het gebied is toegestaan, mits dit alleen over snelwegen plaatsvindt en indien er niet in het gebied wordt gestopt.

Corridor voor mestverwerkingsbedrijf

Voor mestverwerkingsbedrijf Komeco in Dronten is een corridor ingesteld in de aangepaste regeling. Het bedrijf, dat aan de rand van het toezichtsgebied ligt, mag via de ingestelde corridor mest aanvoeren van buiten het gebied.

Vooral pluimvee, watervogels en loopvogels vormen risico

Volgens Van Dam vormen volgens de huidige inzichten met name pluimvee, watervogels en loopvogels een risico voor verspreiding van het vogelgriepvirus naar commerciële pluimveebedrijven. Daarom kunnen de landelijke maatregelen voor ander gevogelte versoepeld worden. Omdat het virus inmiddels verspreid is over een groot deel van Nederland wordt ook de bijdrage van het landelijk jachtverbod aan het risico op verspreiding naar pluimveebedrijven gering genoemd.

Volgens Van Dam is de toegevoegde waarde van andere maatregelen, zoals de ophokplicht en het bezoekersverbod voor pluimveebedrijven, veel groter. “Deze worden ook goed nageleefd door de pluimveesector”, aldus de bewindsman.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin