Pluimvee. - Foto: Koos Groenewold PluimveeNieuws

Gelderse Vallei lanceert plan fijnstofaanpak

De veehouderij in de Gelderse Vallei heeft samen met 4 betrokken gemeenten en provincie Gelderland een plan gemaakt om de uitstoot van fijnstof en ammoniak te reduceren. Het manifest Gezonde Leefomgeving Veehouderij is maandag 12 december gepresenteerd en spitst zich in eerste instantie toe op de pluimveehouderij.

Belangrijk in het voorstel is de aanpak van emissies bij de bron. Voor verlaging van de uitstoot van fijnstof- en ammoniak wordt zo veel mogelijk gekeken naar technieken waar de boer, de dieren én de buren van profiteren. Een voorbeeld is een een strooiselschuif in volièrestallen. Deze zorgt voor 20% minder fijnstof. De schuif heeft als extra pluspunt dat er minder grondeieren zijn en de boer over een vlakke vloer loopt in zijn stal.

Strooiselschuif en proeven

Naast de strooiselschuif gaat men proeven doen met emissiebeperkende technieken die niet op de Rav-lijst (Regeling ammoniak en veehouderij) staan, bijvoorbeeld ionisatie of hederaplanten tegen fijnstof. Doel van de betrokken partijen is op korte termijn meer betaalbare en praktische technieken op de Rav-lijst te krijgen.

Vijfjaarlijkse apk

Zodra deze technieken beschikbaar zijn, komt een vijfjaarlijkse ‘apk’ voor bestaande stallen om te beoordelen of deze voldoende emissiearm zijn.

Namens LTO Gelderse Vallei is Evert van Veeschoten betrokken bij het manifest. Hij is tevreden over de uitkomst. “Het biedt houvast om aan de slag te gaan.” De provincie en gemeenten verenigd in Food Valley betalen mee aan de uitvoering van de plannen. Aanleiding voor het manifest vormt de eerder dit jaar gemeten verhoogde concentratie fijnstof, geur en ammoniak in het gebied tussen Barneveld, Scherpenzeel, Renswoude en Ede.

Beheer
WP Admin