Vinnytsia Poultry Complex, een van de grootste productielocaties van MHP in Oekraïne. PluimveeNieuws

Geen pluimveevlees uit Oekraïne voor MHP

De Oekraïense pluimveeproducent MHP, met een vleesverwerklocatie in Veenendaal, kan momenteel geen rauw pluimveevlees uit Oekraïne importeren.

Alhoewel 6% van de totale productie en 20% van de export van MHP richting de Europese Unie (EU) gaat, verwacht Het bedrijf geen grote financiële gevolgen.

Dat zegt MHP in een officiële reactie richting de stakeholders. De pluimveeproducent meldt verder dat er geen bedrijven van MHP in Oekraïne besmet zijn met het AI-virus. In Veenendaal verwerkt het jaarlijks 8.000 ton pluimveevlees, om verder te worden verwerkt tot verschillende pluimveevleesproducten. Dit pluimveevlees komt deels uit Oekraïne en deels uit andere Europese landen. MHP verwacht dat de export vanuit de regio’s waar geen AI is, vanuit Oekraïne richting de EU, binnen tien tot veertien dagen weer opengaat.

Uitbraak AI grote gevolgen voor export naar Europa

De officiële uitbraak van Aviaire Influenza (AI) afgelopen week in de zuidelijke provincie Cherson in Oekraïne heeft grote gevolgen voor het exporteren naar Europa. Vooralsnog mogen er geen verse kipproducten naar de EU worden geëxporteerd. Na Brazilië en Thailand is Oekraïne de derde exporteur naar Europa. Oekraïne exporteerde in de periode van januari tot september 2016 ongeveer 20% van de kipproducten naar de EU, met pluimveeproducent MHP als grootste exporteur.

De EU importeert maandelijks 3.000 ton aan kippenvlees. In totaal mag Oekraïne volgens handelsakkoorden 36.000 ton aan pluimveevlees naar de EU exporteren. Globalmeatnews meldt dat volgens de Oekraïense agribusiness Club UAB het exportverbod de pluimvee-industrie in Oekraïne miljoenen euro’s per maand gaat kosten.

Beheer
WP Admin