Foto: Koos Groenewold PluimveeNieuws

Controles pluimveebedrijven om hygiënebesef

Pluimveeorganisatie Avined start vrijdag 9 december met hygiënecontroles op pluimveebedrijven.

De controles zijn gericht op bewustwording van het belang van hygiëne en om de bedrijfshygiëne te verbeteren. Hygiëne is van groot belang om insleep van ziektekiemen (vogelgriep) tegen te gaan. Ook niet-IKB-bedrijven (waaronder eenden- en kalkoenenbedrijven) worden gecontroleerd.

IsaCert en Verin/CBD voeren de controles uit. De controleurs komen niet in het BT-gebied Biddinghuizen. Bovendien komen ze op de bedrijven buiten dat gebied bij de controles alleen aan de keukentafel, dus niet in of bij de stallen.

Bewustwording belang hygiëne stimuleren

Avined heeft in overleg met het ministerie van Economische zaken tot deze controles besloten, naar aanleiding van de vogelgriepuitbraken in Biddinghuizen en de aanwezigheid van het H5N8-virus in wilde vogels. Het doel van de controles is de continue noodzaak van hygiëne onder de aandacht van alle pluimveehouders te krijgen en te houden. Volgens een woordvoerder is het doel van de controles is niet pluimveehouders af te rekenen op mogelijke onvolkomenheden, maar om de bewustwording van het belang van hygiëne te stimuleren en pluimveehouders te ondersteunen bij het verbeteren van de bedrijfshygiëne.

Hygiënescan als handvat

Bij de controle is de hygiënescan een handvat. De hygiënescan is opgenomen in de IKB-voorwaarden en wordt bij de IKB-controles ook meegenomen. Voor eenden- en kalkoenenbedrijven zijn geen IKB-voorwaarden. Deze bedrijven worden nu ook in deze controles meegenomen. Eenden- en kalkoenbedrijven kunnen de hygiënescan wel invullen via ‘Mijn Avined’, het digitale portaal van Avined.

Naar aanleiding van de tweede en derde vogelgriep-uitbraak op eendenbedrijven in Biddinghuizen, zijn voor eenden- en kalkoenenbedrijven extra hygiënemaatregelen afgekondigd. Zo moeten eendenbedrijven onder meer een hygiëneprotocol naleven voor strooisel, waaronder het afdekken van de strooiselopslag en het schoonmaken van het materieel dat wordt gebruikt om het strooisel de stal in te brengen.

Avined spreekt van ‘onaangekondigde’ hygiënecontroles. Deze worden wel kort (een dag) van te voren gemeld aan de pluimveehouder. Dit in tegenstelling tot normale controlebezoeken, die al weken van te voren worden gepland. Pluimveehouders hoeven dus niet bang te zijn dat er onverwachts een controleur op de stoep staat, aldus de woordvoerder van Avined.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin