Foto: ANP PluimveeNieuws

Vogelgriep bij wilde vogels Zeewolde

Bij het Flevolandse Zeewolde zijn dode wilde watervogels gevonden waarbij vogelgriep is vastgesteld. Dat meldt de gemeente Zeewolde.

Het gaat om vogelgriep van het type H5, bevestigt het ministerie van Economische Zaken. Of het om een hoog of laagpathogene variant gaat en welk N-type het betreft is nog niet vastgesteld. De gemeente hoopt daar dit weekend uitsluitsel over te krijgen.

Eerder deze week werd vogelgriep gevonden bij dode kuifeenden en futen bij het Monnickendam (Noord-Holland). Daar bleek het om de hoogpathogene H5N8-variant te gaan, die ook in verschillende andere Europese landen bij wilde vogels is aangetroffen. Volgens de NVWA komen er sinds de oproep dode wilde vogels te melden, meldingen uit het hele land binnen.

Meldingen in heel Europa

Ondertussen komen er uit andere Europese landen meldingen van vogelgriepuitbraken bij pluimveebedrijven. In de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein, in Lübeck-Ivendorf, is een kleinschalig pluimveebedrijf geruimd waar verdenking was van vogelgriep. Inmiddels is bevestigd dat de kalkoenen inderdaad besmet waren met hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8, meldt Avined. In het Oostenrijkse Hard is een bedrijf met 1.100 biologische kalkoen geruimd vanwege besmetting met hoogpathogene H5N8. En op een pluimveebedrijf in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern, met 58 stuks pluimvee waaronder eenden, is vogelgriep van het subtype H5 vastgesteld. Volgens Avined wordt verwacht wordt dat het ook hier hoogpathogene H5N8 betreft.

Lees alles over vogelgriep in het dossier

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin