Versoepeling beperkingen vogelgriep - Foto: ANP PluimveeNieuws

Update: Versoepeling beperkingen vogelgriep

De twee slachthuizen Eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo en Pluimveeslachterij GPS in Nunspeet (beide binnen de 10-kilometerzone rond het besmette vogelgriepbedrijf), mogen hun bedrijf weer opstarten.

Het ministerie van Economische Zaken heeft besloten een corridor in te stellen voor transport van slachtpluimvee naar de bedrijven.

Weer toestemming om te slachten

Het ministerie acht het veterinair verantwoord de pluimveeslachterijen weer toestemming te geven te gaan slachten. Er zijn geen aanwijzingen voor verspreiding van de besmetting vanaf het bedrijf in Biddinghuizen. Aanvoer van slachtpluimvee mag alleen via een aangewezen route plaatsvinden. Dieren moeten dezelfde dag geslacht worden.

Ook regeling afvoer consumptie-eieren

Daarnaast is er een regeling getroffen voor de afvoer van consumptie-eieren van de legbedrijven binnen het 10-kilometergebied. Die mogen onder strikte voorwaarden worden afgevoerd naar het eierpakstation Nive in Nunspeet, dat door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is aangewezen.

Update: Ook versoepeling voor twee broederijen verwacht

In de wijziging van de regeling van het beschermings- en toezichtsgebied is geen oplossing opgenomen voor de twee broederijen in het ingesloten gebied, kuikenbroederij Tanghe in Harderwijk en de vaccinbroederij van Verbeek’s Poultry International BV in Biddinghuizen.

Zondagavond waren beide broederijen al als knelgeval bij de overheid gemeld.

Broederij Tanghe heeft wel ontheffing gekregen om 80.000 maandag 28 november geboren kuikens naar buiten het ingesloten gebied te vervoeren. De NVWA heeft die ontheffing verleend op basis van (te verwachten) welzijnsproblemen. Voor kuikenuitkomst volgende week moet Tanghe twee dagen van te voren ontheffing van het vervoersverbod aanvragen.

Anton Butijn, voorzitter van de belangenorganisatie van kuikenbroederijen COBK, verwacht dat er morgen ook een versoepeling of ontheffing komt voor de broederij van Verbeek. Hij baseert zijn verwachting op overleg bij de NVWA vanmiddag.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin