Foto: ANP PluimveeNieuws

Hoogpathogene vogelgriep H5N8 in Duitsland

In de noordelijke Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein heerst hoogpathogene vogelgriep type H5N8 onder wilde watervogels.

Het nationale referentielaboratorium (het Friedrich-Löffler-Institut) heeft dat dinsdagmiddag bevestigd. Bij de meren van Plön zijn ruim 100 dode watervogels aangetroffen, waaronder kuifeenden, meerkoeten, meeuwen, ganzen en zwanen. Voor pluimvee in de deelstaat geldt per direct een ophokplicht.

Maatregelen na ‘zorgwekkende’ uitbraak

Landbouwminister Robert Habeck van Sleeswijk-Holstein noemt het zorgwekkend dat het virus zo massief de kop op blijkt te hebben gestoken onder de watervogelpopulatie. De autoriteiten hebben na de bevestiging direct beperkende maatregelen voor het verkeer met commercieel pluimvee ingesteld. In de Kreis Plön worden gesloten gebieden van minstens 3 kilometer rond de getroffen locaties ingesteld en observatiegebieden van 7 kilometer. Hier mag geen in- en uitgaand transport met pluimvee plaatsvinden; 21 dagen in de gesloten gebieden en 15 dagen in de observatiegebieden.

In de gebieden bevinden zich volgens het ministerie zowel een aantal grote pluimveebedrijven als ook veel kleine hobbyhouders.

Ook elders in Duitsland wordt onderzocht of vogelgriep de kop heeft opgestoken, onder meer in Baden-Württemberg in het zuiden van het land.

Het ministerie van Economische Zaken in Nederland bekijkt de situatie samen met deskundigen. Als het nodig is, worden er maatregelen genomen.

Ook in Polen en Hongarije H5N8

Ook Polen maakt dinsdag melding van H5N8 bij wilde vogels. In het noordwesten van Polen – hemelsbreed zo’n 30 kilometer van de Duitse grens – is bij 5 eend-achtigen en een meeuw hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8 gevonden.

De meldingen volgen op eerdere berichtgeving vanuit Hongarije. Daar werd vorige week een kalkoenbedrijf geruimd vanwege hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8 en werd het virus een week eerder ook al bij een wilde vogel aangetroffen.

door Wim Verseput en Kirsten Graumans

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin