Vleeskuikenslachterij GPS in Nunspeet en eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo zitten voorlopig op slot. - Foto: Ruben Schipper PluimveeNieuws

Slachterijen GPS en Duck-To op slot

Vleeskuikenslachterij GPS in Nunspeet en eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo zitten voorlopig op slot als gevolg van de maatregelen die genomen zijn vanwege de besmetting met vogelgriep van een eendenbedrijf in Biddinghuizen.

Beide slachterijen vallen onder het toezichtsgebied, ruwweg een zone van 10 kilometer rondom het getroffen pluimveebedrijf. Vervoer van pluimvee is in dit gebied niet toegestaan. Zowel GPS als Tomassen Duck-To mogen voorlopig dan ook geen dieren aanvoeren. De slachterijen zitten op slot tot de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ze vrijgeeft, zegt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken. Dat hangt mede af van de resultaten van monsternames en het nagaan van contacten.

Eendenslacht in Nederland nu niet mogelijk

Doordat Duck-To onder het toezichtsgebied valt is in Nederland op dit moment geen mogelijkheid meer voor het slachten van eenden. Ook de locatie van eendenslachterij VSE in Harderwijk, waarvan de productie deze zomer grotendeels verschoven is naar Ermelo, valt onder het toezichtsgebied. De eerstvolgende eendenslachterij zou wel eens in Oost-Duitsland of Polen kunnen zitten, zegt Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi).

Oplaat is erover te spreken dat er in tegenstelling tot in 2014 geen landelijke standstill is afgekondigd. Hij noemt het verstandig dat het ministerie het nu rustiger aanvliegt. Maar de impact van het op slot zetten van GPS en Duck-To is groot. Nepluvi is er volop mee bezig om de slachterijen weer vrijgegeven te krijgen.

Diverse typen pluimveebedrijven in 10 kilometerzone

In het 10 kilometergebied zitten verschillende pluimvee-gerelateerde bedrijven. Naast de slachterijen zitten er verschillende typen pluimveebedrijven, waaronder bedrijven met eenden, vleeskuikens en leghennen, een vaccinbroederij en broederij Tanghe in Harderwijk.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin