Staatssecretaris Martijn van Dam heeft voor heel Nederland met onmiddellijke ingang een ophokplicht ingesteld voor commercieel gehouden pluimvee. - Foto: Jan Willem van Vliet PluimveeNieuws

Ophokplicht pluimveebedrijven Nederland, België en deel van Duitsland

In heel Nederland, België en een deel van Duitsland is met onmiddellijke ingang een ophokplicht ingesteld voor commercieel gehouden pluimvee.

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken heeft daartoe besloten na een aantal recente gevallen van hoogpathogene vogelgriep in omliggende landen.

Ophok- en afschermplicht geldt voor alle bedrijven

Het betreft een voorzorgsmaatregeling. Van Dam meldt dat in Nederland ook dode wilde watervogels zijn aangetroffen die vermoedelijk hoogpathogene vogelgriep hebben. Die melding betekent zo goed als zeker dat het gaat om vogelgriep, omdat het ministerie zeer terughoudend is met dat soort berichten op basis van vermoedens.

De ophok- en afschermplicht geldt voor alle bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van vlees, eieren of andere producten en voor het uitzetten in het wild. Deze maatregel wordt uit voorzorg genomen nadat er in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland bij wilde vogels hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8 is aangetroffen.

Extra hygiënemaatregelen op pluimveebedrijven

De staatssecretaris volgt een advies van deskundigen. Hij roept pluimveebedrijven dringend op extra hygiënemaatregelen te nemen. “Daarbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan het tot een minimum beperken van het aantal bezoekers aan een pluimveebedrijf.”

Ook in België ophokplicht

Na Nederland heeft ook België een landelijke ophokplicht ingesteld voor al het commercieel gehouden pluimvee met ingang van donderdag 10 november. Aanleiding is het opduiken van het hoogpathogene vogelgriepvirus van het type H5N8 in buurlanden en elders in Europa, aldus de Belgische voedselautoriteit FAVV. Naast de ophokplicht is een tweede maatregel ingesteld die ook voor hobbypluimveehouders geldt: voer en water moet binnen verstrekt worden, en er mag geen onbehandeld oppervlaktewater worden gebruikt. Landbouwminister Willy Borsus adviseert ook hobbypluimveehouders ten stelligste om dieren waar mogelijk af te schermen van wilde vogels.

Ophokplicht in deelstaat Duitsland na HN58-verdenking

In navolging van Sleeswijk-Holstein voert ook de aangrenzende Duitse deelstaat Meckelenburg-Voor-Pommeren een ophokplicht in voor commercieel pluimvee. Directe reden is dat bij een in Greifswald dood gevonden wilde eend hoogstwaarschijnlijk sprake is van vogelgriep H5N8, zo deelt het landbouwministerie in Schwerin donderdag mee. Rond de vondstlocatie zijn meteen pluimveetransportbeperkende maatregelen ingegaan, door de instelling van een gesloten gebied met een diameter van 3 km en een observatiegebied van 10 km in doorsnee. Duitsland-wijd is vooralsnog geen ophokplicht van kracht, maar volgens bewindsman Till Backhaus van Meckelenburg-Voor-Pommeren is daar wel overleg over.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin