Foto: Jan Willem Schouten PluimveeNieuws

Minister overweegt ophokplicht in heel Duitsland

De Duitse minister Christian Schmidt overweegt een ophokplicht voor heel Duitsland in te stellen als nog een geval van vogelgriep opduikt op een commerciële pluimveehouderij.

Dat vertelde de minister vanmiddag op de Duitse radio. Ook zegt Schmidt in overleg te zijn met collega’s in Denemarken, Polen en Nederland over een gezamenlijke aanpak om het virus te bestrijden.

H5N8-vogelgriep in Sleeswijk-Holstein

Afgelopen zaterdag werd de ophokplicht in Duitsland al sterk uitgebreid, nadat in de noordelijke deelstaat Sleeswijk-Holstein vogelgriep H5N8 is vastgesteld op een gangbaar bedrijf in de Kreis Schleswig-Flensburg. De 30.000 legkippen op het bedrijf moeten worden geruimd. Rond het bedrijf is een gesloten gebied van 3 kilometer en een observatiegebied van 10 kilometer ingesteld. Ook heeft de minister andere gebieden in de regio met veel oppervlaktewater, foerageergebieden voor trekvogels en andere gebieden met veel pluimveebedrijven aangewezen als gebied met een ophokplicht. De komende 21 dagen mag geen pluimvee uit dat gebied getransporteerd worden.

Algehele ophokplicht in Denemarken en Nederland

In Nederland en Denemarken is al een algehele ophokplicht van kracht. De Denen hebben die beslissing genomen nadat de voedsel- en veterinaire veiligheidsautoriteit (FvSt) het AV-virus H5N8 heeft aangetroffen in dode wilde vogels op diverse locaties in het land. In Nederland is het virus aangetoond bij Monnickendam. Ook bij Zeewolde is het virus aangetroffen, bij wilde vogels. Het is nog niet duidelijk of het hier om de hoogpathogene variant gaat.

Beheer
WP Admin