Foto: Marcel van Hoorn PluimveeNieuws

‘Markt voor minimaal 30.000 bio-kalkoenen’

In Europa is een tekort aan biologisch kalkoenvlees van 30%. Om die reden is het volgens Geert Coolen aantrekkelijk voor Nederlandse boeren om biologische kalkoenen te gaan houden. Coolen is directeur van Flavours of the Farm.

Een vennootschap van deze keten met exclusieve vleesproducten houdt zich bezig met de productie en afzet van biologisch kalkoenvlees in Nederland. Coolen is ketenregisseur.

De Limburger is voor zijn keten op zoek naar boeren die biologische kalkoenen willen houden. Op jaarbasis is er volgens Coolen markt om minimaal 30.000 bio-kalkoenen te mesten in Nederland. Coolen zet het kalkoenvlees af bij alle denkbare partijen, van retail tot restaurants. Het slachten van de kalkoenen gebeurt in Severin, in de Duitse deelstaat Meckelenburg-Voor-Pommeren.

Vraag naar biokalkoen in Duitsland groeit enorm

De vraag naar biologisch kalkoenvlees groeit enorm hard in Duitsland, betoogt Coolen. Hij hoopt dat de consumptie in Nederland ook gaat stijgen, zodra hier boeren zijn met biologische kalkoen. Over de afzet hoeft een bio-kalkoenhouder zich geen zorgen te maken, zegt Coolen. De markt groeit sneller dan de vraag en afnamegaranties zijn bespreekbaar.

‘Gangbare kalkoenenhouderij onder druk’

Coolen bevestigt dat de gangbare kalkoensector onder druk staat in Nederland. Niettemin is met goede marketing zeker perspectief voor het segment bio-kalkoen, meent hij.

Coolen levert de kuikens, bronzen kalkoenen, afkomstig van fokkerijbedrijf Paul Kelly Turkey in Engeland. Voor bio-kalkoenen gelden specifieke regels. Zo geldt een maximum van 1.000 kalkoenen per hectare, met vaste stallen. Voor verplaatsbare stallen gelden andere normen. Volgens Coolen is met 10 hectare kalkoenen een volwaardig inkomen te halen.

Volgens Coolen is met 10 hectare kalkoenen een volwaardig inkomen te halen.

Beheer
WP Admin