Foto: Hans Prinsen PluimveeNieuws

Komst Nieuw Gemengd Bedrijf weer stap dichterbij

De Raad van State (RvS) heeft de vergunning op basis van de Natuurbeschermingswet 1998 zelf aangepast. De vergunning was door de provincie Limburg verleend aan een pluimveebedrijf (Kuijpers Kip) dat deel gaat uitmaken van het Nieuw Gemengd Bedrijf (NGB).

Hiermee heeft het NGB deze vergunning definitief in huis, ruim 2 jaar nadat de provincie Limburg de vergunning toekende.

De Coöperatie Mobilisation for the Environment (Mob) en belangenvereniging Behoud de Parel uit Grubbenvorst hadden de zaak tegen de Nb-vergunning aangespannen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

NGB wil aan de Witveldweg in Grubbenvorst een pluimveebedrijf starten met 1,1 miljoen kippen, een slachterij en een bio-energiecentrale.

Bezwaarmakers gelijk op twee punten

In de uitspraak worden de meeste bezwaren ongegrond verklaard. Op twee punten gaf de RvS de bezwaarmakers wel gelijk. De provincie heeft de ammoniakuitstoot en mogelijke gevolgen voor de Natura 2000-gebieden ‘Maasduinen’ en het in Duitsland gelegen ‘Hangmoor Damerbruch’ mogelijk onderschat, omdat er is uitgegaan van onjuiste berekeningen rondom de uitstoot van luchtwassers.

Daarnaast bleken er 2 onjuistheden in de vergunningvoorschriften van de stikstofneerslag in het Natura 2000-gebied Maasduinen te zitten.

In de uitspraak worden de meeste bezwaren ongegrond verklaard. Op twee punten gaf de RvS de bezwaarmakers wel gelijk.

Vergunning aangescherpt

Omdat er volgens de RvS niet aannemelijk is dat andere partijen geschaad worden bij een directe aanpassing in de vergunning, heeft de Raad dat gelijk doorgevoerd en daarmee de vergunning wat aangescherpt.

Op de website meldt het NGB enthousiast dat hiermee de beroepsmogelijkheden tegen deze Nb-vergunning in Nederland doorlopen, en dat daarmee het pluimveebedrijf en de bio-energiecentrale beschikken over een rechtsgeldige bouwvergunning én Nb-vergunning.

Beroepsprocedure loopt nog

Alleen de beroepsprocedure tegen de aan verleende omgevingsvergunning loopt nog.

Een uitspraak daarover door de Raad van State wordt op korte termijn verwacht. NGB laat weten die ook met vertrouwen tegemoet te zien.

Beheer
WP Admin