Foto: ANP PluimveeNieuws

H5N8 treft in Cloppenburg hart van Duitse pluimveehouderij

In de Landkreis Cloppenburg, het hart van de Duitse pluimveehouderij, zullen snel nog minstens 92.000 stuks pluimvee worden geruimd, in aanvulling op de 16.000 kalkoenen op het bedrijf waar woensdag H5N8 werd vastgesteld.

Dit artikel is geüpdatet op donderdag 24 november om 15:58.

De meteen te ruimen dieren bevinden zich in de directe nabijheid van het besmette bedrijf. Het referentielaboratorium FLI heeft de infectie met dit hoogpathogene vogelgriepvirus namelijk woensdagavond bevestigd. Dat deelt de Landkreis Cloppenburg mee.

In het gesloten gebied met een omtrek van 3 kilometer rond het getroffen kalkoenbedrijf in de gemeente Barssel bevinden zich volgens de Landkreis nog 75 andere pluimveebedrijven met in totaal 270.000 dieren. In het observatiegebied (met een radius van 10 kilometer) zijn nog eens 134 pluimveehouders met circa 885.000 dieren actief. De dieren op deze bedrijven worden steekproefsgewijs klinisch onderzocht op besmetting.

Een van de pluimveedichtste regio’s in Duitsland

Cloppenburg en omgeving is een van de pluimveedichtste regio’s in niet alleen de deelstaat Nedersaksen, maar heel Duitsland. Uitgaande van de jongste statistieken telt de Landkreis meer dan 13,2 miljoen kippen, vleeskuikens en kalkoenen.

Tussen de regio Cloppenburg en de Nederlandse pluimveesector is bovendien actief handelsverkeer, meldt pluimveeorganisatie Avined. Die noemt de uitbraak dan ook zeer verontrustend. Bij transporten vanuit de regio is het van groot belang alle geschikte hygiënemaatregelen te treffen om versleping van het virus te voorkomen, benadrukt Avined.

NVWA onderzoekt alle transportbewegingen

Het ministerie van Economische Zaken laat weten dat de NVWA alle transportbewegingen onderzoekt. Vooralsnog worden er geen extra maatregelen genomen. Voor vrachtwagens die gevogelte of broedeieren hebben vervoerd in Duitsland geldt al sinds 14 november een verplichte dubbele reiniging en ontsmetting.

 

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin