Directeur eendenslachterij: stilleggen geen optie - Foto: Ton Kastermans PluimveeNieuws

Directeur eendenslachterij: stilleggen geen optie

Directeur Gertjan Tomassen van eendenslachterij Duck-To in Ermelo zet alles op alles om maandag eenden te mogen slachten.

Tomassen reageerde zaterdagavond op de situatie, die hij omschreef als ‘heel beroerd’. “De slachterij stilleggen is geen optie. Wij zijn de enige eendenslachterij in West-Europa. Er is geen uitwijkmogelijkheid.”

Tot 1 september waren er nog twee eendenslachterijen in Nederland: die van Tomassen Duck-To in Ermelo en die van eendencoöperatie VSE in Harderwijk. Eerder dit jaar besloten beide eendenvleesbedrijven dat Tomassen Duck-To de activiteiten van VSE per 1 september zou overnemen en het slachten zou overhevelen van Harderwijk naar Ermelo. Per die datum is de eendenslachterij in Harderwijk buiten gebruik. De slachtcapaciteit in Ermelo werd verhoogd. Daar worden nu wekelijks 180.000 tot 190.000 eenden geslacht, uit Nederland, maar ook uit Duitsland.

Ruiming eendenbedrijven

De eendenslachterij van Tomassen Duck-To ligt vlakbij het eendenbedrijf in Ermelo dat zondag preventief wordt geruimd. Tot die ruiming is besloten omdat dat bedrijf van dezelfde eigenaar is als het eendenbedrijf in Biddinghuizen waar vogelgriep is vastgesteld. Om die reden worden ook drie eendenbedrijven in Hierden preventief geruimd.

Instellen corridor naar slachterij

Tomassen hoopt dat de uitslagen van testen op de preventief geruimde bedrijven in Hierden en Ermelo uitwijzen dat die bedrijven niet AI-besmet zijn. “Want dan is er geen reden om onze slachterij stil te leggen’’, meent de directeur.

Tomassen dringt via slachterij-organisatie Nepluvi aan op het instellen van een corridor naar zijn slachterij, want slachtrijpe eenden kunnen nergens anders heen.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin