Pluimvee-industrie wil gezamenlijke antibiotica-aanpak - Foto: Reina de Vries PluimveeNieuws

Pluimvee-industrie wil gezamenlijke antibiotica-aanpak

Leden van de International Poultry Council (IPC) willen gezamenlijk een plan van aanpak opstellen voor antibioticaresistentie bij pluimvee.

Binnen enkele maanden wil de organisatie met een rapport komen dat specifieke aanbevelingen moet doen over hoe de wereldwijde pluimvee-industrie moet omgaan met antibioticaresistentie.

Volgens IPC-voorzitter Jim Sumner deelt de IPC de maatschappelijke zorgen om antibioticaresistentie, wat hij een wereldwijd probleem noemt. “IPC ziet de noodzaak van gezamenlijke inspanningen door overheidsinstanties, NGO’s en de pluimveesector om de ontwikkeling en verspreiding van antibioticaresistentie te minimaliseren.”

De internationale pluimveeorganisatie telt meer dan twintig landen als lid, waaronder wereldspelers als Brazilië, Verenigde Staten, Thailand en China, als ook de Europese Unie als geheel (via Avec, de Europese organisatie van pluimveeslachterijen). Daarnaast zijn verschillende organisaties geassocieerd lid, waaronder vanuit Nederland Nepluvi.

‘Inzet antibiotica noodzakelijk’

Afgelopen week kwamen de IPC-leden bij elkaar in Portugal, waar antibioticaresistentie een belangrijk onderdeel van het programma uitmaakte. Sumner wijst er wel op dat de inzet van antibiotica voor de sector noodzakelijk is om dieren gezond te kunnen houden. “Het is belangrijk dat onze industrie toegang houdt tot dergelijke behandelmethodes, zodat deze verantwoord en onder toezicht van dierenartsen worden gebruikt, en alleen wanneer nodig.”

‘Het is belangrijk dat pluimvee-industrie toegang houdt tot dergelijke behandelmethodes’

Gezamenlijke koers

Een werkgroep van de IPC die zich bezighoudt met resistentie zal de komende maanden aan een rapportage werken, en daarvoor gerelateerd onderzoek en wereldwijde zorgen onder de loep nemen, om te komen tot een gezamenlijke koers voor de internationale pluimvee-industrie.

Beheer
WP Admin