NVWA: Poolse eieren met salmonella niet eten - Foto: ANP PluimveeNieuws

NVWA: Poolse eieren met salmonella niet eten

Eieren van het Poolse legkippenbedrijf dat besmet is met salmonella, kunnen beter niet worden gegeten. Dat adviseert de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

Het gaat om eieren met de code ‘3PL30221***’, waarbij de sterretjes staan voor willekeurige cijfers. De 3 staat voor eieren uit verrijkte kooien, PL is de landcode voor Polen en 30221 is het registratienummer van het bedrijf.

Eieren geleverd aan horeca

Nu de bron is achterhaald, kan worden ingegrepen om nieuwe besmettingen te voorkomen. Uit het traceringsonderzoek blijkt dat de meeste eieren zijn geleverd aan Nederlandse horecabedrijven. Er is een kans dat een klein aantal eieren van dit bedrijf via andere kanalen bij consumenten is terecht gekomen. Aangezien salmonella aan de buitenkant van de eieren is aangetroffen, adviseert de NVWA om de handen te wassen na het aanraken van de eieren.

De Poolse overheid heeft verordonneerd dat de eieren van het betreffende legkippenbedrijf alleen nog geleverd mogen worden aan bedrijven die de eieren onder verhitting verwerken.

Hygiëne in keuken

Salmonella kan darminfecties bij mensen veroorzaken. De belangrijkste klachten zijn buikkramp, misselijkheid, braken en diarree. Mensen raken besmet door het eten van besmette producten die onvoldoende verhit zijn tijdens de bereiding. Een goede hygiëne in de keuken voorkomt kruisbesmetting.

Beheer
WP Admin