Pluimveehouderij

Nieuws 1841 x bekeken

Minder administratie voor vleeskuikenhouders

Vleeskuikenhouders moeten vanaf dinsdag 4 oktober de welzijnsgegevens van hun slachtrijpe kuikens naar de slachterij melden aan pluimveeorganisatie Avined en niet meer bij RVO.nl.

Dit betekent voor hen minder administratief werk. Tot nu toe moeten vleeskuikenhouders verplaatsingen van koppels vastleggen in ‘Mijn Avined’ (voorheen KIP) en de welzijnsgegevens bij RVO.nl. Die welzijnsgegevens (vooral betrekking hebbend op de bezetting) moeten ze nu ook invoeren in de Avined-database. De verplaatsing moet binnen 5 werkdagen na transport worden gemeld, de welzijnsgegevens binnen 30 dagen na transport.

Einde aan 'dubbel huiswerk'

De pluimveesector, vooral de kring vleeskuikenhouders van LTO/NOP, heeft sterk aangedrongen op deze verlaging van de administratieve lasten. Met name bestuurder Jan Verhoijsen, vleeskuikenhouder in Someren, heeft zich sinds 2014 sterk gemaakt om aan dit ‘dubbele huiswerk’ een eind te maken. Zijn strijd is achter nog niet gestreden. “We moeten de verplaatsing nu per stal melden. Ik zou graag zien dat we mogen volstaan met melding van een verplaatsing per bedrijf. En niet langer het hele riedeltje voor elke stal moeten invullen.”

Niet alle vleeskuikenhouders profiteren

Avined meldt dat niet alle vleeskuikenhouders al van deze wijziging kunnen profiteren. Bij een klein deel konden namelijk de staleigenschappen niet worden overgenomen van RVO.nl in de database van Avined. Bijvoorbeeld doordat locatieadressen of stalnummers in ‘Mijn Avined’ en RVO.nl verschillend zijn. Pluimveehouders wie dit betreft moeten zelf hun stalgegevens in ‘Mijn Avined’ aanpassen, aldus de branche-organisatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.