Pluimveehouderij

Nieuws 2041 x bekeken

Miljoenen kuikens dood door orkaan Matthew

Het noodweer als gevolg van de orkaan Matthew heeft enkele miljoenen kuikens gedood in de Amerikaanse staat North Carolina.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw spreekt van bijna 2 miljoen dode dieren, het ministerie van milieu meldt dat bijna 5 miljoen dieren verloren zijn gegaan. Jaarlijks produceren de pluimveehouders in North Carolina ruim 800 miljoen dieren.

Het ministerie van landbouw heeft nog geen cijfers van de economische schade voor de agrarische sector door de orkaan, maar onder de getroffen regio’s, county’s, bevinden zich de grootste agrarische regio’s van North Carolina. De agrarische bedrijven daar waren in 2014 goed voor meer dan twee derde van de omzet in agrarische producten in North Carolina.

Kadavers composteren

Boeren en overheidsvertegenwoordigers werken hard om de kadavers te composteren samen met organisch materiaal. Volgens de veterinaire dienst is composteren de beste methode om de kadavers te verwerken. De methode geeft de minste kans op verspreiding van ziektes en veroorzaakt geen stankoverlast.

Voor de aankoop van biomassa ontving de staat $6 miljoen uit het crisisfonds van de Federal Emergency Management Agency (FEMA). Inmiddels is de levering van de biomassa op gang gekomen en is een begin gemaakt met de ruiming van de kadavers.

Varkens in veiligheid gebracht voor orkaan

Volgens een woordvoerder van het ministerie van landbouw zijn vrijwel geen varkens verdronken. Varkenshouders brachten hun dieren naar hoger gelegen gebieden of voerden de dieren versneld af met een opkoopregeling voor varkens. Die is opengesteld toen duidelijk werd dat de orkaan een watervloed zou veroorzaken.

Of registreer je om te kunnen reageren.