Foto: ANP PluimveeNieuws

Laagpathogene vogelgriep op kalkoenbedrijf Deurne

Bij een pluimveebedrijf met 11.000 kalkoenen in het Noord-Brabantse Deurne is laagpathogene vogelgriep van het type H5 vastgesteld. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken.

Het bedrijf wordt geruimd. Rondom het pluimveebedrijf geldt in een straal van 1 kilometer een vervoersverbod voor pluimvee en pluimveeproducten.

11.000 kalkoenen op getroffen bedrijf

Het getroffen pluimveebedrijf heeft 11.000 kalkoenen. Op het bedrijf zijn ook 3.500 fazanten en 2.000 vleeseenden gehuisvest. Deze dieren zijn buiten gehuisvest.

Buurbedrijven worden bemonsterd op vogelgriep

Binnen een straal van 1 kilometer liggen drie andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd op vogelgriep.

Ook geldt in dit gebied een afschermplicht voor commercieel gehouden pluimvee. Het beperkingsgebied en de daaraan gekoppelde maatregelen kunnen in principe 21 dagen na de voorlopige ontsmetting worden opgeheven.

Bedrijf wordt geruimd

Omdat een laagpathogene H5-variant kan muteren tot een hoogpathogene (zeer besmettelijke en voor pluimvee dodelijke) variant, moet het bedrijf geruimd worden. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Omdat een laagpathogene H5-variant kan muteren tot een hoogpathogene (zeer besmettelijke en voor pluimvee dodelijke) variant, moet het bedrijf geruimd worden.

Reguliere monitoring bracht infectie aan het licht

De infectie op het bedrijf kwam aan het licht via de reguliere monitoring op vogelgriep op pluimveebedrijven. Deze monsters reageerden positief. Daarop zijn officiële monsters genomen door de NVWA en zijn deze onderzocht door het Centraal Veterinair Instituut (CVI). Het CVI heeft de besmetting met H5 in de avond van 27 oktober 2016 bevestigd.

Avined

Volgens pluimveeorganisatie Avined is het zeer waarschijnlijk dat het gaat om laagpathogene vogelgriep, omdat er bij de kalkoenen geen klinische verschijnselen waren (waaronder verhoogde uitval), terwijl kalkoenen wanneer zij besmet zijn met een hoogpathogeen virus normaliter sterke klinische verschijnselen vertonen.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin