Eierimport omlaag, meeste invoer uit Oekraïne - Foto: Hans Prinsen PluimveeNieuws

Eierimport omlaag, meeste invoer uit Oekraïne

De Europese Unie importeerde in de eerste acht maanden van dit jaar 11,6% minder eieren dan in diezelfde periode vorig jaar.

Tot en met augustus importeerde de EU 11.058 ton aan eieren en eiproducten (exclusief broedeieren), blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

Tussen leveranciers is een grote verschuiving te zien: meer dan de helft van het totaal volume (5.948 ton) werd over de becijferde periode in 2016 ingevoerd vanuit Oekraïne, tegenover nog geen 10% in diezelfde periode van vorig jaar. In de loop van dit jaar is de eierimport uit Oekraïne rap opgelopen. Uit India, de Verenigde Staten en Argentinië liep de invoer juist fors terug, waardoor de totale import lager uitpakt dan vorig jaar.

Vraag vanuit Japan fors teruggenomen

Export van EU-lidstaten daalde in dezelfde periode ook, met 2% naar 160.081 ton aan eieren en ei-equivalenten. Ook hier zijn de laatste maanden opvallende verschuivingen. Vooral vanuit Japan, normaliter een belangrijke afzetbestemming voor eipoeder, is de vraag dit jaar fors teruggelopen. Tot en met augustus exporteerde de EU 26.932 ton naar Japan, 44% minder dan in 2015. Dit wordt onder andere gecompenseerd door een stijging van de eierexport naar de Verenigde Arabische Emiraten (+49%), Israël (+40%) en Hong Kong (+51%).

Beheer
WP Admin