Foto: Peter Roek PluimveeNieuws

EU vreest druk op vleeskuikenprijzen

Marktanalisten van de Europese Commissie vrezen druk op de Europese vleeskuikenprijzen. Dat staat in de short-term outlook voor 2016 en 2017.

In de eerste helft van 2016 groeide de vleeskuikenproductie in de Europese Unie met 6% ten opzichte van het jaar daarvoor. Gezien de inleg bij broederijen verwacht de EU dat deze lijn zich ook in de tweede helft van het jaar doorzet, zij het iets gematigder door de lagere prijzen, met een groeiprognose van 4% over heel 2016. In de twee voorgaande jaren groeide de productie van de gezamenlijke Europese lidstaten ook al jaarlijks met 4%.

Dit terwijl consumptie in de EU weliswaar groeit maar wat afvlakt, en concurrentie op exportbestemmingen groot is door goedkope kip uit landen als Brazilië. De analisten verwachten daarom op korte termijn dat de neerwaartse druk op prijzen blijft.

Frankrijk worstelt nog met gevolgen vogelgriep

In alle Europese productielanden van formaat op pluimveevleesgebied steeg de productie in de eerste helft van 2016. Alleen Frankrijk kampt nog met de gevolgen van de vogelgriepuitbraken. In Polen steeg de productie met 15% in de eerste 6 maanden, in Spanje met 8%, in Italië met 6%, in Nederland met 5% en in het Verenigd Koninkrijk met 4%.

Beheer
WP Admin