Pluimveehouderij

Nieuws 2556 x bekeken

Voeradditieven tegen campylobacter veelbelovend

Het inzetten van voeradditieven om campylobacter-infectie in een vleeskuikenkoppel te reduceren is veelbelovend. Dat concluderen onderzoekers na een studie.

Daarbij is het effect van 24 verschillende commerciële voeradditieven getest bij vleeskuikens tijdens een volledige ronde.

Hoewel geen van de voeradditieven een infectie volledig wist te voorkomen nadat vleeskuikens met Campylobacter jejuni besmet werden op dag 11, waren er wel verschillende middelen die de mate van besmetting flink wisten te reduceren op de peilmomenten: dag 14, dag 35 en dag 42.

Tijdens het onderzoek werd onder andere gekeken naar de effecten van verschillende kort- en middenketenvetzuren, pre- en probiotica.

Lees de publicatie van het eerste deel van het onderzoek, met daarin de effecten van 12 voeradditieven op de verschillende peilmomenten.

Vervolgonderzoek

Hoewel de onderzoekers de resultaten veelbelovend noemen, gaven ze wel als kanttekening dat binnen de koppels bij individuele kuikens de mate van besmetting enorm verschilde. Vervolgonderzoek moet zich richten op effecten in het veld en op het combineren van verschillende additieven. Daarnaast geven de onderzoekers aan dat een allesomvattende aanpak in de hele keten een grotere impact kan hebben om het gezondheidsrisico in te perken.

Europees onderzoeksproject Campybro

De studie maakt onderdeel uit van het meerjarige Europees onderzoeksproject genaamd Campybro, dat wordt uitgevoerd door het Franse onderzoeksinstituut Anses, het Spaanse onderzoeksinstituut Imasde en verschillende Europese brancheorganisaties waaronder Nepluvi, de Vereniging van de Nederlandse pluimveeverwerkende industrie. De Europese Unie subsidieert het project, dat zich richt op maatregelen om besmetting van pluimvee met Campylobacter in de primaire sector te voorkomen.

Campylobacter meest voorkomende zoönose

Campylobacter is in Europa de meest voorkomende zoönose. 50% tot 80% van de humane besmettingen kan worden toegeschreven aan pluimvee, volgens de Europese voedselautoriteit Efsa. Wanneer campylobacterbacteriën in vleeskuikendarmen in hoge mate aanwezig zijn, kunnen deze bij het slachten op de karkassen terecht komen. Het verlagen hiervan zou het risico voor de humane gezondheid fors verlagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.