Pluimveehouderij

Nieuws 2152 x bekeken

'Vlaamse kippen onvoldoende verdoofd'

In 19 van de 25 pluimveeslachterijen in Vlaanderen wordt onvoldoende stroom gebruikt om pluimvee te verdoven voordat de dieren geslacht worden. Dat meldt persbureau Vilt op basis van berichtgeving van het Vlaamse parlementslid Jelle Engelbosch.

In deze slachterijen zouden kippen ter verdoving worden ondergedompeld in een elektrisch bad van 60 mA, in plaats van de in Europa verplichte 100 mA. Dit zou gedaan worden om te vermijden dat het karkas beschadigd raakt en daardoor onverkoopbaar.

Omschakelen naar verdoving met CO2-gas

De Vlaamse minister voor dierenwelzijn bevestigt dat er inderdaad met een lagere stroomsterkte wordt verdoofd. Engelbosch pleit voor een omschakeling naar een verdovingsmethode met CO2-gas, wat volgens hem in drie Vlaamse slachthuizen wordt toegepast en in Nederland zowat de regel is.

Of registreer je om te kunnen reageren.