Pluimveehouderij

Nieuws 2211 x bekeken

Veel colistine-resistentie bij pluimvee

Het colistine-resistente gen mcr-1 komt in Duitsland veel voor in de darmbacteriën van vee, het vaakst bij vleespluimvee. Daarvoor waarschuwt het Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR), na onderzoek.

Het instituut stelt tevens vast dat de resistente genen ook van onschuldige darmbacteriën op ziekteverwekkende bacteriën worden overgedragen. Dat bemoeilijkt de behandeling tegen deze ziekteverwekkers. "Tot dusver werd ervan uitgegaan dat resistentie tegenover colistine niet tussen bacteriën kon worden overgedragen", zegt het instituut naar aanleiding van het spraakmakende praktijkonderzoek in China, waarvan de resultaten vorig jaar werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Ontwikkeling van resistentie

Colistine wordt in de veehouderij ingezet tegen darminfecties en in de humane geneeskunde tegen besmetting met enterobacteriën. Door de ontwikkeling van resistentie dreigt het bedoelde antibioticumtype onbruikbaar te worden. De kwestie zorgde vorige maand ook in Nederland voor beroering.

Of registreer je om te kunnen reageren.