Opnieuw Europese lening voor Oekraïens megapluimveebedrijf PluimveeNieuws

Opnieuw Europese lening voor Oekraïens megapluimveebedrijf

De Oekraïense pluimvee-integratie MHP krijgt opnieuw een lening van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD), ter waarde van 85 miljoen in Amerikaanse dollars (omgerekend ruim 78 miljoen euro). Het bedrijf wil hiermee haar graan- en diervoedertak verder ontwikkelen.

Nederland onthield zich van stemming bij het goedkeuren van de nieuwe lening. Verdere informatie over de stemming en discussie over de miljoenenlening ontbreekt: de bijeenkomst was vertrouwelijk. De miljoenenleningen van Europees geld aan de gigantische Oekraïense pluimvee-integratie zijn in Nederland omstreden. De Tweede Kamer riep dit najaar het kabinet middels een motie op de lening niet goed te keuren, omdat MHP niet zou produceren volgens de binnen de Europese Unie geldende normen terwijl het wel pluimveevlees naar de EU exporteert, wat tot een ongelijk speelveld leidt.

Pluimveevlees

In de afgelopen jaren leende MHP volgens de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen voor €0,5 miljard van internationale ontwikkelingsbanken, waaronder naast de EBRD ook de Europese Investeringsbank. Het bedrijf is uitgegroeid tot één van de grootste pluimveeverwerkers binnen Europa. In 2014 werd 546.500 ton pluimveevlees geproduceerd, meer dan de helft van de totale Nederlandse productie.

Bedrijfsondersteuning

EBRD-directeur Agribusiness, Gilles Mettetal, noemt de landbouwsector de motor van de Oekraïense economie. Als belangrijke investeerder in de Oekraïense landbouwsector vindt de bank het belangrijk om bedrijven te ondersteunen die onder de moeilijke omstandigheden in Oekraïne willen uitbreiden, aldus Mettetal. Met de lening gaat de MHP Group een nieuwe sojaverwerkende fabriek opzetten en moderne landbouwmachines aanschaffen volgens de EBRD.

Beheer
WP Admin