Pluimveehouderij

Nieuws 3162 x bekeken

Nepluvi en NVWA klaren de lucht

De organisatie van pluimveeslachters (Nepluvi) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaan periodiek overleggen over het toezicht in de pluimveeslachterijen.

Daarover hebben inspecteur-generaal van de NVWA Harry Paul en Nepluvi-voorzitter Gert-Jan Oplaat deze week afspraken gemaakt.

Met de afspraken is de lucht geklaard tussen Oplaat en de NVWA, zegt Oplaat, die eerder meldde dat de verhoudingen verstoord waren. De Nepluvi-voorzitter maakte zich vooral kwaad over de manier waarop de NVWA toezicht hield op de slachterijen.

'NVWA begeeft zich op terrein slachterij'

Pluimveeslachters klagen over het optreden van de NVWA. Een van de grieven is dat de NVWA zich niet beperkt tot het toezicht op de voedselveiligheid, maar zich ook begeeft op het terrein dat de verantwoordelijkheid is van de slachterijen: de voedselkwaliteit. Het eerste overleg is gepland in maart.

Vervuiling karkassen neemt af

De NVWA meldt dat de bezoedeling (vervuiling van karkassen met mest) in slachterijen is afgenomen sinds het toezicht daarop is verscherpt. Voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector Jos Goebbels erkent dat donderdag in een interview met NRC-Handelsblad. Volgens Goebbels is die verbetering te danken aan de stok achter de deur van de NVWA in combinatie met de positieve instelling van de slachterijen.

COV verzet zich tegen beeld onveilig vlees

Jos Goebbels, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), vindt de stelling dat vlees onveilig is onterecht. De Onderzoeksraad voor Veiligheid trok deze conclusie na het vaststellen van zorgelijke hygiënische tekortkomingen in de slachterijen.

Goebbels doet de uitspraak in NRC Handelsblad. Daarin zegt Goebbels ook dat de zaak Willy Selten, waarbij paardenvlees als rundvlees is verkocht, een incident is die door de Onderzoeksraad tot norm is verheven. Goebbels wijst erop dat de Onderzoeksraad ad hoc heeft onderzocht en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit structureel naar slachterijen kijkt en geen aanleiding heeft gevonden op te treden.

In het interview zegt Goebbels te verwachten dat de vleesconsumptie weer zal stijgen nu de economie herstelt. De vleesconsumptie daalde sinds enige tijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.