Foto: NVWA PluimveeNieuws

Kippen doodgevroren tijdens transport uit Polen

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben deze week opgetreden tegen twee kippentransporten uit Polen, omdat een deel van de kippen was doodgevroren tijdens het transport.

Het ging om twee transporten door Nederlandse transportbedrijven, met ruim 8.000 vleeskuikens die vanuit Polen naar een Nederlandse slachterij werden vervoerd. Bij aankomst bleken 200 kippen het niet te hebben overleefd. Een groot deel daarvan was doodgevroren, zo meldt de NVWA.

Maximale reistijd overtreden

Daarnaast had de transporteur de maximale reistijd voor pluimvee overtreden, aangezien de dieren langer dan 12 uur werden vervoerd, terwijl de verplichte drinkwatervoorziening niet aanwezig was. Vrijdag is opnieuw een controle uitgevoerd bij twee kippentransporten van dezelfde transporteur, die aankwamen bij dezelfde slachterij. Opnieuw bleek dat het bedrijf zich niet had gehouden aan de reistijden. Wel zaten er deze keer extra zware zeilen over de wagen, om de kippen tegen het koude weer te beschermen.

De gevolgen voor het transportbedrijf zijn nog niet bekend. De NVWA heeft een rapport gemaakt van de bevindingen. Op basis daarvan kan een bestuurlijke boete worden opgelegd. Over de hoogte van de bestuurlijke boete en of er verdere consequenties voor het transportbedrijf volgen, kan de NVWA op dit moment niets zeggen. Dat hangt mede af van of er eerdere overtredingen zijn begaan.

Extra controle op dierenwelzijn bij transporten

De afgelopen dagen is er vanwege de winterse omstandigheden extra gelet op dierenwelzijn bij langeafstandstransporten. Onder andere dierenartsen bij slachthuizen en inspecteurs van de autoriteit waren extra alert. Ook in andere sectoren is de NVWA extra alert bij diertransporten. Half december liet de instantie weten strenger te controleren op het vervoer van nuchtere kalveren, waarna er verschillende keren is opgetreden tegen onjuist kalvertransport.

Beheer
WP Admin