Pluimveehouderij

Nieuws 15149 x bekeken 9 reacties

Kippen doodgevroren tijdens transport uit Polen

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben deze week opgetreden tegen twee kippentransporten uit Polen, omdat een deel van de kippen was doodgevroren tijdens het transport.

Het ging om twee transporten door Nederlandse transportbedrijven, met ruim 8.000 vleeskuikens die vanuit Polen naar een Nederlandse slachterij werden vervoerd. Bij aankomst bleken 200 kippen het niet te hebben overleefd. Een groot deel daarvan was doodgevroren, zo meldt de NVWA.

Maximale reistijd overtreden

Daarnaast had de transporteur de maximale reistijd voor pluimvee overtreden, aangezien de dieren langer dan 12 uur werden vervoerd, terwijl de verplichte drinkwatervoorziening niet aanwezig was. Vrijdag is opnieuw een controle uitgevoerd bij twee kippentransporten van dezelfde transporteur, die aankwamen bij dezelfde slachterij. Opnieuw bleek dat het bedrijf zich niet had gehouden aan de reistijden. Wel zaten er deze keer extra zware zeilen over de wagen, om de kippen tegen het koude weer te beschermen.

De gevolgen voor het transportbedrijf zijn nog niet bekend. De NVWA heeft een rapport gemaakt van de bevindingen. Op basis daarvan kan een bestuurlijke boete worden opgelegd. Over de hoogte van de bestuurlijke boete en of er verdere consequenties voor het transportbedrijf volgen, kan de NVWA op dit moment niets zeggen. Dat hangt mede af van of er eerdere overtredingen zijn begaan.

Extra controle op dierenwelzijn bij transporten

De afgelopen dagen is er vanwege de winterse omstandigheden extra gelet op dierenwelzijn bij langeafstandstransporten. Onder andere dierenartsen bij slachthuizen en inspecteurs van de autoriteit waren extra alert. Ook in andere sectoren is de NVWA extra alert bij diertransporten. Half december liet de instantie weten strenger te controleren op het vervoer van nuchtere kalveren, waarna er verschillende keren is opgetreden tegen onjuist kalvertransport.

Laatste reacties

 • hooghoes

  Waarom worden die kippen niet in polen geslacht ,lijkt me wel voordeliger , en dan lopen we ook niet het gevaar dat we allerlei enge ziektes ophalen .

 • harry4

  Is toch duidelijk hooghoes, je moet toch iets doen om de prijs in Nederland laag te houden. Je haalt zo veel kuikens uit het buitenland dat het aanbod net boven de vraag ligt. En dan schrijven dat het aanbod aan de ruime kant is en de slachterijen moeite hebben om het vlees weg te werken.

 • Barneveldsei

  Elke slachthaak die leeg is kost geld. Als ze meer betalen voor Nederlandse kippen hangt de haak ook vol. Zo kunnen we transport km verminderen, en het milieu sparen. Maar dan krijgt de kippen boer een betere prijs, en dat wordt niet gegund.

 • R. B.

  Wie kan de marges van de slachters berekenen ????
  Zij berekenen elke week met hun vrienden (voerleveranciers ) onze marges. Waarna ze bepalen wat we de komende week mogen verdienen. Niks makt werking.

 • drikhend

  Best Barneveldsei meer betalen en dan meer kuikens kost de slachterij veel te veel geld . De kuikens moeten weg en komen wel als ze zwaar genoeg zijn . Waarom dan meer betalen . Als er enkele procenten te kort zijn koopt men deze wel bij voor hogere prijs . Is goedkoper dan voor alle kuikens meer te betalen . Beste R.B. dit is de marktwerking van tegenwoordig en heeft niets meer met vraag en aanbod te maken . Zoals u stelt zal het achter de schermen in geniep wel gebeuren . Onderweg elkaar zogenaamd de veren afvangen maar achter de schermen kent men elkaar als geen ander . Deze groep wordt ieder jaar kleiner dat beloofd weinig goeds voor de toekomst . En voor grote bedrijven stellen grenzen en afstand weinig voor als de prijsverschillen groot genoeg zijn om de transport kosten te dekken .En al zou de markt de prijs bepalen kan men deze met bijkopen vanaf grote afstanden sterk beïnvloeden .

 • boerke brabant

  en hoe voorkomen we dat deze kippen niet als beter leven kip in onze schappen komen ?

 • hornblower

  tis een zooitje met mekaar

 • R. B.

  Als ze nou lef hadden bij pluimveehouderij stond de naam van de betreffende slagerij er ook bij in het artikel. Want nu wordt er gegist en kijkt een ieder naar de foto en wordt zo de slager benoemd.

 • new kids

  Juist, en dan kunnen wij met mekaar dit bedrijf boycotten en bannen we dit soort praktijken uit!
  Boerderij zakt weer es door het ijs.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.