Foto: Mark Pasveer PluimveeNieuws

‘In Frankrijk circuleren veel LPAI-virussen’

In tegenstelling tot Nederland vinden ze in Frankrijk altijd maar het topje van de ijsberg wat betreft besmettingen met laagpathogene vogelgriep, vermoedt hoogleraar Arjan Stegeman.

Een epidemie met hoogpathogene vogelgriepvirussen in Frankrijk is geen hele grote verrassing voor hoogleraar Arjan Stegeman. Stegeman is hoogleraar gezondheidszorg landbouwhuisdieren aan de Universiteit van Utrecht en tevens voorzitter van de deskundigengroep die de overheid adviseert bij dierziektenuitbraken. ‘Je ziet al jaren als je naar de statistieken voor laagpathogene vogelgriep kijkt dat Frankrijk altijd de meeste gevallen heeft’, zo zegt Stegeman in een interview met Pluimveehouderij. Dat terwijl Frankrijk niet intensiever monitort voor vogelgriep dan minimaal is voorgeschreven in de Europese Unie.

Meer controle risicobedrijven

Dit in tegenstelling tot Nederland, waar ieder pluimveebedrijf jaarlijks minstens één keer wordt onderzocht en bedrijven die een groter risico lopen zelfs vaker. ‘Dan heb je het idee dat je zo’n beetje alles vindt’, zegt Stegeman. ‘In Frankrijk vinden ze van laagpathogene besmettingen denk ik sowieso altijd het topje van de ijsberg, en toch hebben ze altijd de meeste uitbraken. Dus daar circuleren ontzettend veel laagpathogene vogelgriepvirussen.’ In combinatie met de grote hoeveelheden eenden- en ganzenbedrijven, waarvan de dieren amper symptomen tonen bij een vogelgriepbesmetting, verklaart het hoe de huidige epidemie kon ontstaan en waarschijnlijk een tijd onopgemerkt kon blijven.

Hoogpathogene vogelgriep

Sinds eind november zijn er in het zuidwesten van Frankrijk 66 uitbraken vastgesteld, waarbij drie verschillende types hoogpathogene vogelgriep aangetoond zijn. De uitbraken kwamen aan het licht toen bij een klein koppel hobbykippen ineens grote sterfte optrad. In de weken daarna werd duidelijk dat er tientallen pluimveebedrijven in de omgeving, het hart van de Franse foie gras-productie, besmet waren. ‘Alleen kippen worden heel erg ziek van het virus, eenden en ganzen eigenlijk niet. De kippen zijn een soort verklikker geweest maar niet het bedrijf waar het begonnen is.’ Stegeman noemt het uitgesloten dat een soortgelijke epidemie in Nederland zou ontstaan. ‘Wij hebben daar een veel te geringe eendenhouderij voor.’

Schreijer bezorgd over Franse aanpak vogelgriep

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik heeft haar zorgen geuit over de Franse aanpak van de uitbraak van vogelgriep. In Frankrijk zijn inmiddels 66 bedrijven besmet met het virus. “Heel vreemd dat Frankrijk niet langer slachtdieren controleert op het virus. Zo kan de vogelgriep verborgen blijven rondwaren”, waarschuwt Schreijer via schriftelijke vragen aan de Europese Commissie.



Ze wil weten of de juiste procedures zijn gevolgd en of de controle op slachtdieren niet te vroeg is opgeheven en of deze wellicht beter weer ingesteld moet worden. “Vogelgriep kan de sector gigantische schade toebrengen”, aldus de politica.

Lees het volledige interview volgende week in Pluimveehouderij.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin