Pluimveehouderij

Nieuws 2211 x bekeken

Gedrag van kip verraadt campylobacterbesmetting

Een campylobacterbesmetting in de pluimveestapel is af te leiden uit het gedrag van de dieren. Dat stellen Britse wetenschappers van de universiteit van Oxford in een publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society Biological Sciences.

De onderzoekers ontdekten dat een mogelijke besmetting al kan worden opgemerkt als de vleeskuikens nog maar zeven tot tien dagen oud zijn - veel sneller dan met de conventionele bemonstering van mest.

Bewegingsgedrag

Bij het onderzoek werden vleeskuikens met camera's in de gaten gehouden. Tegelijk werden van de dieren ook mestmonsters genomen. Het bleek dat dieren die besmet waren met campylobacter zich minder bewegen dan niet-besmette koppels. Marian Dawkins, hoogleraar gedrag van dieren in Oxford, zegt dat het onderzoek aantoont dat er een statische link bestaat tussen het bewegingsgedrag van een koppel kippen en de campylobacterstatus. Het is is niet duidelijk of het afwijkende gedrag  wordt veroorzaakt door een campylobacterbesmetting, of dat het voorafgaat aan een latere besmetting.

Volksgezondheid

Het onderzoek geeft wel een indicatie dat een campylobacterbesmetting bij kippen ook een welzijnsaspect voor de dieren zelf heeft en niet alleen betrekking heeft op de darmbacteriën. Campylobacterbesmetting van kip heeft vooral implicaties voor de volksgezondheid. Campylobacter veroorzaakt wereldwijd miljoenen voedselvergifitigingen. Alleen in Nederland zijn er jaarlijks naar schatting 100.000 besmettingen, die leiden tot onder andere diarree. Ongeveer een kwart van de patiënten gaat ermee naar de huisarts.

Of registreer je om te kunnen reageren.