PluimveeNieuws

Vleeskuikensector profiteert van dynamiek door concepten

Utrecht – Dit jaar wordt een bovengemiddeld goed jaar voor Nederlandse vleeskuikenhouders. De sector profiteert in 2015 van de extra dynamiek die vleeskuikenconcepten in de markt brengen, zo schrijft de Rabobank in haar kwartaalupdate Vleeskuikenhouderij.

Vraag en aanbod zijn goed in balans op de vleeskuikenmarkt en voerprijzen zijn stabiel tot licht dalend. Marges liggen ruim boven het vijfjarig gemiddelde. In heel Europa is hierdoor een goede balans op de vleeskuikenmarkt, maar in Nederland wordt die nog versterkt door de omschakeling van regulier naar conceptvlees voor de retail. Dit geeft druk op de slachthaken. Grote spelers op de markt sluiten op het moment contracten af voor meerdere jaren, zo schrijven de Rabo-analisten.

Bovengemiddeld goede rendementen

De prijs van geëxporteerd vlees is gestegen van €1,38 naar €1,47 per kilo geëxporteerd product. Bovendien noemt de bank zichtbaar stijgende toeslagen in de markt die niet in de prijsweergave worden meegenomen. Naar verwachting zijn de rendementen voor vleeskuikenhouders in 2015 hierdoor bovengemiddeld goed. Een grote ‘mits’ daarbij is wel dat er geen nieuwe vogelgriepuitbraken zijn.

Goede vooruitzichten vermeerderingssector

Ook de vooruitzichten voor de vermeerderingssector zijn goed, nu veel grenzen weer open zijn en er weer volop geëxporteerd kan worden. Rusland, veruit de grootste afnemer van Nederlandse broedeieren, telt een flink groeiend aantal vleeskuikenplaatsen. Het land heeft bovendien plannen de eigen pluimveevleesvoorziening verder te doen groeien. De zwakke euro versterkt bovendien de Europese exportpositie.

Vogelgriep onzekere factor

Wereldwijd zijn de vooruitzichten voor de pluimvee-industrie positief, maar blijft vogelgriep de grote onzekere factor. Voerprijzen blijven naar verwachting laag. Bovendien treden er wereldwijd tekorten op aan uitgangsmateriaal door importrestricties vanwege AI-uitbraken. Rabobank verwacht dat pluimvee- en varkensvleestekorten in China de markt verder zullen aanjagen komend jaar.

Beheer
WP Admin