PluimveeNieuws

‘Steun aan pluimveehouderij Oekraïne ongepast’

Dat de Nederlandse overheid via de EU bijdraagt aan de ontwikkeling van een groot vleespluimveebedrijf in Oekraïne is voor LTO/NOP onacceptabel. Bestuurders van de belangenorganisatie eisen tekst en uitleg van minister Koenders (Buitenlandse Zaken) en staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken).

Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Somo) publiceerde deze week een rapport waarin staat dat de Oekraïense pluimvee-integratie Myronivsky Hliboproduct (MHP) de afgelopen jaren €500 miljoen heeft geleend van internationale ontwikkelingsbanken, waaronder de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD), en de Europese Investeringsbank (EIB).

MHP leent ook tientallen miljoenen euro’s van Nederlandse banken. Rabobank maakt in de periode 2008-2018 €127,1 miljoen over aan MHP; bij ING gaat het om €42,8 miljoen.

Op 380 duizend hectare land ten zuidwesten van Kiev produceert MHP eigen kippenvoedsel en worden jaarlijks 332 miljoen kippen geslacht, ingevroren, verpakt en uiteindelijk geëxporteerd. Dit is zo’n 70 procent van de totale Nederlandse vleeskuikenproductie.

Binnen nu en twee jaar wil MHP fiks groeien met het oog op het aanstaande vrijhandelsakkoord tussen Oekraïne en de EU.

,,Dat de productie van pluimveevlees in Oekraïne met Nederlands belastinggeld wordt gestimuleerd, vinden we onbegrijpelijk”, zegt Bart Janssen, bestuurslid van LTO/NOP. ,,Zeker als je weet dat controle en toezicht op de productie van pluimveevlees in Oekraïne vrijwel ontbreekt. Staatssecretaris Dijksma heeft de mond vol van duurzaam produceren. En ondertussen steunt de Nederlandse overheid de productie van kip in een land dat zijn zaakjes absoluut niet voor elkaar heeft. Dat is niet te rijmen met elkaar.”

Janssen onderstreept dat de pluimveevleessector in Nederland onder invloed van NVWA-toezicht te maken heeft met eisen die verder gaan dan de wettelijke eisen vanuit de EU. ,,In Oekraïne gebeurt het omgekeerde. We vinden het onacceptabel dat de Nederlandse overheid dit steunt, en ook meewerkt aan markttoegang voor pluimveevlees uit Oekraïne. Wat ons betreft heeft Dijksma veel uit te leggen.”

LTO/NOP plaatst ook vraagtekens bij de rol van Nederlandse banken. ,,Natuurlijk mag een bank zaken doen met buitenlandse bedrijven die volgens de regels werken. Maar je kunt je wel afvragen of de bank daarbij de juiste afweging heeft gemaakt ten opzichte van bestaande klanten. Wij hopen dat Rabobank en ING LTO/NOP en haar zuster organisatie daar opheldering over willen geven.”

Beheer
WP Admin