PluimveeNieuws

Nederlandse banken leenden miljoenen euro’s aan grootste pluimveebedrijf Oekraïne

Amsterdam – Rabobank en ING hebben tientallen miljoenen euro’s geleend aan het grootste vleeskuikenbedrijf in Oekraïne. Dat blijkt uit een onderzoek van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).

De Oekraïense pluimvee-integratie Myronivsky Hliboproduct (MHP) heeft volgens eigen documenten respectievelijk €71,2 en €22,7 miljoen geleend van de Rabobank en ING. In totaal leende MHP volgens SOMO de afgelopen jaren daarnaast €0,5 miljard van internationale ontwikkelingsbanken, waaronder ook de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD), en de Europese Investeringsbank (EIB).

Nederlands geld en technologie

In 2012 bracht tv-programma Nieuwsuur al naar voren dat MHP, het grootste pluimveebedrijf in Europa en bovendien volop groeiend, onder andere gefinancierd wordt met Nederlands geld en overwegend gebruik maakt van Nederlandse technologieën in hun stallen en slachterij. In 2014 produceerde het bedrijf 546.500 ton pluimveevlees. Eind dit jaar gaat de tweede fase van de bouw van het grote Vinnystia-complex van start volgens SOMO, waarmee de totale capaciteit van het bedrijf zal groeien tot 900.000 ton pluimveevlees per jaar.

‘Nederlandse boeren de dupe’

Dierenrechtenorganisatie Wakker Dier reageerde maandag via Twitter dat ‘Rabobank en ING miljoenen pompen in een Oekraïense plofkippenfabriek, waar Nederlandse boeren de dupe van worden’. De kostprijs van pluimveevlees in Oekraïne ligt ver onder de Nederlandse kostprijs van pluimveevlees. In Oekraïne zijn bovendien minder regels op het gebied van dierenwelzijn. Afgelopen jaar stond de import van Oekraïense kooi-eieren al ter discussie, omdat binnen Europa een verbod op het houden van hennen in legbatterijen geldt. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken liet destijds weten de import van eieren uit Oekraïense legbatterijen niet te kunnen verbieden.

Geen invoerrechten

Voor de import van Oekraïens pluimveevlees gelden invoerquota waarover geen invoerrechten betaald hoeven worden. Afgelopen jaar exporteerde MHP onder dit quotum ruim 16.500 ton pluimveevlees naar de Europese Unie, 12 procent van de totale export van het bedrijf. Zo’n drie kwart hiervan werd door Nederland geïmporteerd.

Rabobank was vandaag niet bereikbaar voor een reactie op het rapport en de kritische reacties hierop.

Beheer
WP Admin