Pluimveehouderij

Nieuws 1706 x bekeken

Groen licht voor overname Moy Park

Brussel – JBS mag van de Europese Commissie Moy Park, één van de grootste kippenslachterijen van Europa, overnemen van Marfrig. Volgens de Commissie krijgt vleesbedrijf JBS door de overname geen ongeoorloofde marktmacht.

Moy Park is vooral in het Verenigd Koninkrijk en Ierland actief en hier heeft JBS slechts een beperkt marktaandeel.

Veel aanbieders over

De Commissie schrijft in haar oordeel dat afnemers ook na de transactie nog kunnen kiezen uit een relatief groot aantal aanbieders. Moy Park wordt geleid vanuit de Noord-Ierse plaats Armargh en realiseerde vorig jaar een omzet van omgerekend €1,9 miljard. Het bedrijf werd in 2008 door het Braziliaanse Marfrig gekocht, maar die verkoopt het nu weer om schulden terug te dringen.

Een sterke Europese poot

Het eveneens Braziliaanse JBS is de grootste vleesproducent wereldwijd, maar is vooral groot in Zuid-Amerika, de VS, Azië en Rusland. JBS betaalt $1,5 miljard (€1,3 miljard) voor Moy Park. De overname maakt dat JBS voor zijn omzet en winst wat minder afhankelijk wordt van rundvlees en bovendien een stevige Europese poot krijgt. Wat JBS in de toekomst wil bereiken met Moy Park is niet bekendgemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.