Pluimveehouderij

Nieuws 1866 x bekeken 1 reactie

Gelijke prestaties met voeren insecteneiwit

Driebergen - Pluimvee dat voer met daarin insecteneiwit gevoerd krijgt, presteert qua gezondheid en groei net zo goed als pluimvee dat voer krijgt met soja als eiwitbron. Dat blijkt uit praktijkproeven van het Louis Bolk Instituut.

Zowel vleeskuikens als leghennen kregen tijdens de proef diervoeder met daarin meelwormen verwerkt. Controlegroepen kreeg een diervoeder met soja. Zowel de voerconversie als gewicht en groei waren nagenoeg gelijk aan die van

Project Kip en Ei

de controlegroepen. Ook was er geen significant verschil in verenkleed, voorkomen poten, strooiselkwaliteit en algemeen voorkomen. De proeven waren onderdeel van het project Kip en Ei, waarbij gekeken werd of insecten in diervoeding voor de pluimveesector een rol kunnen spelen als alternatief voor soja.

Maatschappelijke acceptatie

Hierbij werd ook maatschappelijke acceptatie meegewogen. Consumenten werd kippenvlees en eieren voorgeschoteld van dieren die voer met meelwormen hadden gehad, en van kippen waar soja in het voer verwerkt was. Daaruit bleek dat consumenten geen verschil proefden tussen de producten.

Daarnaast bleek uit vragen tijdens het consumentenonderzoek dat de consument het gebruik insecteneiwit bovendien als positief ervoer.

Dierlijke eiwitten mogen niet in veevoer

Voor de praktijkproeven werd toestemming verleend door het ministerie van Economische Zaken. Binnen de huidige Europese wetgeving mogen er geen dierlijke eiwitten in veevoer verwerkt worden.

Eén reactie

  • veldzicht

    Wat de boer niet kent eet hij niet,ik eet toch liever een kippetje of eitje dan een handje meelwormen wat ook heel "cool" is tegenwoordig,met garnalen heb ik het ook 3x geprobeerd ,die krijg ik ook niet door mijn strot, bah vieze troep..

Of registreer je om te kunnen reageren.