PluimveeNieuws

Eieronderzoek geen weerspiegeling beleid

Den Haag – Uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek zijn niet per definitie in lijn met het beleid van staatssecretaris Sharon Dijksma. Dat blijkt uit antwoorden die de staatssecretaris geeft naar aanleiding van duurzaamheidsonderzoek van Wageningen UR, waarbij de conclusie getrokken werd dat kooieieren duurzamer zijn dan scharreleieren.

Dijksma zegt naar aanleiding van vragen vanuit de Kamercommissie van Economische Zaken dat het Wageningse DLO-onderzoek verschillende thema’s tegen elkaar hebben afgewogen. Daarbij is het milieueffect naar het oordeel van de staatssecretaris relatief zwaar gewogen ten opzichte van het thema dierenwelzijn.

Afweging is keuze onderzoekers

“Daarmee behalen de meer intensieve systemen een betere score dan de minder intensieve. De afweging die in dit onderzoek is gemaakt is een keuze van de WUR-onderzoekers. Ze weerspiegelt niet noodzakelijk de weging die vanuit het beleid aan de verschillende duurzaamheidsthema’s wordt toegekend”, aldus Dijksma.

Invloed koopgedrag consument

De staatssecretaris voegt daaraan toe dat consumenten door hun koopgedrag invloed kunnen uitoefenen op de manier waarop legkippen worden gehouden.

Beheer
WP Admin