height:550px PluimveeNieuws

GD: Uitval vleeskuikens in eerste week veroorzaakt door bacteriën

Deventer – Uitval bij vleeskuikens in de eerste week heeft vooral een bacteriële grondslag. Dat blijkt uit de monitoringspilot ‘Uitval in de eerste levensweek’ van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). In alle voor de pilot onderzochte koppels werd een septisch verlopende E. coli-infectie aangetroffen.

De GD noemt het opvallend dat er een laag percentage dooierrestontstekingen werd aangetroffen bij de onderzochte koppels. Dit suggereert dat het moederdier niet de belangrijkste besmettingsroute voor de bacteriële aandoeningen is. Voor de bacteriële aandoeningen die in eerste levensweek zijn aangetroffen, heeft de GD een overzicht van antibiogrammen opgesteld, met geschikte antibiotica die ingezet kunnen worden.

Onderdeel van groter onderzoek gezondheidsproblemen pluimvee

De monitoringspilot is onderdeel van een groter onderzoek naar gecompliceerde gezondheidsproblemen in de pluimveesector, waarvan de oorzaak niet duidelijk is. Uitvalsproblemen bij vleeskuikens en opfokdieren in de eerste week bleken vooral op de tweede en derde dag plaats te vinden. Tijdens sectie werd ontsteking van het hartzakje als belangrijkste afwijking aangetroffen. Maar ook ontsteking van het leverkapsel, luchtzakontsteking, gewrichtsontstekingen en navelontstekeningen werden bij meerdere koppels aangetroffen.

Virus- en schimmelinfecties

Bij de onderzochte koppels werden in mindere mate ook virusinfecties en een aantal schimmelinfecties aangetroffen. Hoewel er weinig aantoonbare schade met deze infecties in verband gebracht kon worden, wordt niet uitgesloten dat de onderliggende infecties in verband gebracht kunnen worden met uitval door bacteriële aandoeningen.

Beheer
WP Admin