Pluimveehouderij

Nieuws 2466 x bekeken 7 reacties

'Geen enorme volumes eiproduct naar VS'

Doetinchem – Er kunnen niet meteen enorme volumes eiproducten naar de Verenigde Staten als het Nederlandse exportcertificaat geaccepteerd is, hoewel er wel capaciteit is om op te schalen.

Dat zegt Hubert Andela, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren Anevei, in een interview met Pluimveehouderij. Belemmerende factor is de beschikbare hoeveelheid eieren.

"Je hebt niet ineens meer eieren om te verwerken, en hebt niet zomaar meer kippen aan de leg," aldus Andela. "Fabriekscapaciteit is wel beschikbaar om nog op te schalen, het zit hem puur in grondstoffen." Hoewel de Europese Unie kampt met een overschot aan eieren, gaat dit volgens Andela in volumes om slechts kleine percentages van de totale productie. Die leveren wel enige ruimte op om nu meer te produceren, maar hiermee kan niet het tekort waar de Verenigde Staten mee kampt opgevangen worden. Zoals de afspraken met de VS nu staan, mogen alleen in Nederland geproduceerde eiproducten van Nederlandse eieren naar de VS geëxporteerd worden.

De Nederlandse NOP-notering steeg de afgelopen weken in anticipatie op export naar de Verenigde Staten, nu de VS Nederland officieel groen licht heeft gegeven om eiproducten te mogen exporteren. Gewacht wordt nu op goedkeuring van het benodigde certificaat, wat volgens Amerikaanse ambtenaren binnen enkele dagen zal gebeuren. Dan kan het snel gaan, zegt Andela.

Relaties met afnemers

Nederlandse fabrikanten hebben al commerciële relaties met potentiële afnemers in de Verenigde Staten (onder andere multinationals die ook in Europa gevestigd zijn), waardoor de export snel op gang kan komen. Hoewel er nog geen kilo eiproduct naar de VS gaat, is overal in Europa meer vraag naar eieren. Naast Nederland heeft alleen Canada op dit moment toestemming om eiproducten naar de VS te exporteren.

Laatste reacties

 • Fermer

  Wanneer zullen boeren inzien dat er maar een heel kleine overproductie is, bij bijna alle producten, en dat de boer producent hierdoor onderbetaald krijgt? Vrije handel wordt vooral toegestaan om wereldwijd ten alle tijden een druk op de markt te kunnen houden. Boeren worden aan de andere kant vooral door de financiers gedwongen om bij vervanging toch maar groter te groeien om de marges verderop in elke keten rijkelijk te behouden. 5% krimp in productie kan zomaar 50% prijsverhoging voor de producent opleveren, voor de consument zou het niet eens zoveel in prijs van producten  uit hoeven te maken wanneer er eens echte concurrentie tussen de groot-winkelbedrijven zou worden vereist.

 • alco1

  @emmerei. Moeten we jouw nu nog weer wakker schudden hoe de realiteit is.
  Wat je zegt is 100 % waar, maar quotering is een utopie.

 • Tonnis

  Het is toch alleen maar gunstig voor de prijsvorming als wij met onze overproduktie het tekort in de VS nog niet kunnen opvullen.

 • Fermer

  @alco, geen quotering, maar boerenverstand bij boeren, en dat wil zeggen dat de grootste exporteur het goede voorbeeld zou moeten geven.
  @Tonnis, onze echte productie zou naar de VS verkocht moeten worden, alles voor meer geld, en laat de verwende Nederlander maar de batterij-eieren uit de Oekraine eten, legaal met miljoenen ingevoerd zonder protest. Maar dat zal wel niet gebeuren, de handel laat z'n vaste afnemer niet in de steek, immers vaste afzet en voldoende marge voor hun.

 • Eierboer Zuid

  Stel : je bent een NL eierbreker en je hebt veel eiproduct verkocht voor een lage vaste prijs voor een heel jaar. Je rekende erop de eieren aan een lage marktprijs te kunnen inkopen wegens overproductie, waar je zelf gretig aan bijdraagt.  Ga je dan nu veel eieren naar de USA exporteren en zo de marktprijs hier opdrijven of hou je de eieren liever hier in NL ? Even samenzitten met de concullega's zou ik zo denken. Die zitten in dezelfde situatie. Daar valt mee te praten. Ik ben benieuwd wat er van komt.

 • Zents beheer

  Eierboer Zuid, wat wil je nu zeggen ?
  Dat Weko niet moet exporteren naar de US ? Om hier de prijs te drukken ? Dat het eierkartel even moet samen zitten om afspraken te maken ?
  Dacht het niet hé.
  Wat dacht je er van om pluimveehouders eens te laten 'samenzitten' en besluiten om de eieren eens een paar weken elders te leveren? Er komen er meer die eieren vragen voor de US !

 • brabant z-o

  vanuit nederland zal het wel meevallen qua aantallen eieren er naar de US gaan gewoon te veel papieren werk voor de NCAE via duitsland zijn er al eieren onderweg en word er gewerkt aan een order van 28 milj eieren 

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.