PluimveeNieuws

Eipoedervoorraad in VS historisch laag

Washington – De voorraad gedroogde eiproducten in de Verenigde Staten is op het laagste niveau sinds 2008. Dat melden de grondstofmarktanalisten van Urner Barry, naar aanleiding van de voorraadcijfers over mei die de USDA afgelopen vrijdag publiceerde.

In totaal lag de voorraad gedroogde eiproducten in de VS 26 procent lager dan in mei 2014. Ten opzichte van een maand geleden daalde de voorraad bovendien rap, met 16 procent ten opzichte van april. Van eiwitpoeder, dat goed is voor ongeveer de helft van deze voorraad, is het volume met 18 procent gedaald ten opzichte van april. Kanttekening hierbij is wel dat dit nog altijd anderhalf keer zoveel is als in mei vorig jaar.

Door de uitbraken van hoogpathogene vogelgriep is er een tekort aan eieren en eiproducten ontstaan in de Verenigde Staten. Nederland heeft inmiddels toestemming gekregen om eiproducten te exporteren naar de VS. Naar verwachting kan de productie hiervoor eind deze week gestart worden, waarna de eerste eiproducten over twee tot drie weken naar de VS verscheept kunnen worden. Ten opzichte van de tekorten die zijn ontstaan door het grote aantal leghennen dat geruimd is, zullen de volumes die Nederland kan leveren echter marginaal zijn.

Beheer
WP Admin