Pluimveehouderij

Nieuws 2779 x bekeken 6 reacties

Toename antibioticagebruik pluimveehouderij

Ede - Het antibioticagebruik in de pluimveesector is afgelopen jaar gestegen ten opzichte van 2013.

Het is voor het eerst dat het gebruik weer is gestegen sinds 2009, het referentiejaar voor de reductiedoelstellingen. Bij vleeskuikens nam het gebruik in 2014 met 21,1 procent toe ten opzichte van 2013, bij kalkoenen ging het om een toename van 4,9 procent in diezelfde periode. Dat schrijft de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) in haar jaarlijkse rapportage over het antibioticagebruik bij landbouwhuisdieren. Het stijgend gebruik binnen de vleeskuikenhouderij zou mogelijk voortkomen uit het uitfaseren van het gebruik van lincomycine-spectinomycine in de eerste week.

De cijfers van de SDa staan in contrast met het rapport dat de Gezondheidsdienst voor Dieren eerder dit jaar opstelde in opdracht van Avined. Zij signaleerde in absolute getallen een afname van het antibioticagebruik in de vleeskuikenhouderij in 2014 ten opzichte van 2013, en over heel 2014 gezien een stabiel gebruik. Het expertpanel van de SDa vermoedt dat dit verschil veroorzaakt wordt verschuivingen in gebruik van bepaalde middelen in 2014, die anders uitpakken doordat de SDa werkt met dierdagdoseringen, en de sector kijkt naar behandeldagen.

De SDa vindt het de komende tijd van belang om het antibioticagebruik verder te reduceren bij bedrijven die zich in het actie- of signaleringsgebied bevinden. Het aantal vleeskuikenbedrijven dat zich in het actiegebied bevindt, en waar directe actie dus vereist is, is afgelopen jaar verdubbeld. Ook het aantal aan kalkoenbedrijven in het actiegebied nam toe. Uit die cijfers blijkt ook dat de verschillen tussen pluimveebedrijven onderling wat betreft antibioticagebruik groter worden. Een zeer onwenselijke ontwikkeling, aldus de SDa, die verdere analyse van de sector vraagt.

Laatste reacties

 • new kids

  Misschien moeten de beleidsmedewerkers bij SDa eens allemaal 2 maand stage gaan doen op pluimveebedrijven zodat er in de toekomst verstandige praat uit komt en er de juiste maatregelen komen zodat we echt KUNNEN reduceren in antibioticagebruik. De huidige lijn is een doodlopende lijn met veel te veel dierenkwelling enkel en alleen om getalletjes te behalen. Ziekelijk beleid is het.
  Een gezond vleeskuiken behoort na 7 dagen niet vol te zitten met enterococcen in de gewrichten. Daarmee krijgen we dieren zoals Wakker Dier ons in de hoek zet. En wordt misbruik gemaakt van het argument van megastallen en wat al niet meer. Zolang dat niet wordt onderkent blijft het pappen en nat houden.

 • consument

  Stijging van antibiotica.
  Lees wel eens wat artikelen maar daarin lees ik steeds afname en ooo wat gaat het goed en pluim voor iedereen die meent iets goeds bereikt te hebben.
  Maar wat zijn dan die enterococcen en waar komen ze vandaan ?
  Pappen en nathouden lijkt me ook geen leuk vooruitzicht.
  Succes en sterkte.

 • new kids

  Enterococcen krijgt een kuiken oraal binnen en doordat er zich nog onvoldoende milieu van goede bacteriën in de darmen heeft gevormd kunnen deze enterococcen zich via de dunne darmwand (wat de eerste levensdagen buiten het ei net een gatenkaas is) en daarna via de bloedbaan gaan nestelen in de gewrichten. Hier nestelen ze zich waar ook het kraakbeen wordt gevormd. Wanneer op latere leeftijd deze enterococcen de botten of het kraakbeen aantasten ( het bot wordt ter plaatse als het ware opgegeten door de bacteriën) moet er ingegrepen worden met antibiotica om deze bacteriën te doden. Echter doordat de bloedsomloop op die plekken maar minimaal is worden deze enterococcen maar half afgedood en herhaalt zich het spel 1 of meerdere malen.
  Gevolg is aangetaste gewrichten die niet meer goed functioneren of uit de kom gaan en dit geeft hele nare gevolgen+de nodige pijnen die de dieren lijden. 
  Enige remedie is dus: preventieve bestrijding van enterococcen in de eerste levensdagen.
  Het dierenleed is dus ook niet toe te schrijven aan grote stallen of aantallen per vierkante meter.

 • new kids

  Het leed wordt toegebracht door politici die afgaand op emotie versterkt door groeperingen die feiten onjuist interpreteren en daardoor verkeerde beslissingen nemen met betrekking tot antibioticagebruik. Om deze reden zou het zo moeten zijn dat deze groeperingen hiervoor vervolgd worden voor aantasting van dierenleed. Nu probeert men het juist precies omgekeerd te doen door de schuld bij de dierhouder te leggen. Dat is een hele gekke situatie waar nooit over nagedacht wordt door de beleidsmakers.

 • antoine1

  Hallo New Kids,

  Virkon S op het drinkwater bij ontvangst van de kuikentjes, 500 gr./m3 water, 5 dagen lang. Geen enterococ die deze hindernis overleeft in het kuikentje!

 • l coumans

  antoine 1 in 2003 met de AI crisis werd Virkon S gebruikt om alles wat vast en loszat te ontsmetten , misschien toch niet zo n goed advies aan collega s tenzij je ze wel heel erg haatLaad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.