PluimveeNieuws

Toename antibioticagebruik pluimveehouderij

Ede – Het antibioticagebruik in de pluimveesector is afgelopen jaar gestegen ten opzichte van 2013.

Het is voor het eerst dat het gebruik weer is gestegen sinds 2009, het referentiejaar voor de reductiedoelstellingen. Bij vleeskuikens nam het gebruik in 2014 met 21,1 procent toe ten opzichte van 2013, bij kalkoenen ging het om een toename van 4,9 procent in diezelfde periode. Dat schrijft de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) in haar jaarlijkse rapportage over het antibioticagebruik bij landbouwhuisdieren. Het stijgend gebruik binnen de vleeskuikenhouderij zou mogelijk voortkomen uit het uitfaseren van het gebruik van lincomycine-spectinomycine in de eerste week.

De cijfers van de SDa staan in contrast met het rapport dat de Gezondheidsdienst voor Dieren eerder dit jaar opstelde in opdracht van Avined. Zij signaleerde in absolute getallen een afname van het antibioticagebruik in de vleeskuikenhouderij in 2014 ten opzichte van 2013, en over heel 2014 gezien een stabiel gebruik. Het expertpanel van de SDa vermoedt dat dit verschil veroorzaakt wordt verschuivingen in gebruik van bepaalde middelen in 2014, die anders uitpakken doordat de SDa werkt met dierdagdoseringen, en de sector kijkt naar behandeldagen.

De SDa vindt het de komende tijd van belang om het antibioticagebruik verder te reduceren bij bedrijven die zich in het actie- of signaleringsgebied bevinden. Het aantal vleeskuikenbedrijven dat zich in het actiegebied bevindt, en waar directe actie dus vereist is, is afgelopen jaar verdubbeld. Ook het aantal aan kalkoenbedrijven in het actiegebied nam toe. Uit die cijfers blijkt ook dat de verschillen tussen pluimveebedrijven onderling wat betreft antibioticagebruik groter worden. Een zeer onwenselijke ontwikkeling, aldus de SDa, die verdere analyse van de sector vraagt.

Beheer
WP Admin