Pluimveehouderij

Nieuws 952 x bekeken

Franse coop koopt kippenbedrijf Doux

Parijs – De Franse agrarische coöperatie Terrena heeft een meerderheidsbelang overgenomen in het kippenbedrijf Groupe Doux. Terrena voegt de activiteiten samen met haar eigen pluimveedivisie en wordt daarmee de tweede op het gebied van kip in Frankrijk.

Terrena neemt het belang over van de Franse financier Didier Calmels. Hij nam eind 2013 een belang van 52,5 procent in het kader van de redding van het destijds failliete Groupe Doux maar wilde dat snel te gelde maken. De rest van de aandelen blijft in handen van het Saoedische voedingsbedrjf Al Munajem en de familie Doux zelf.

Groupe Doux is er na een grondige herstructurering, waarbij de afdeling vers is gesloten, de laatste tijd er weer aardig bovenop gekomen. Het bedrijf richt zich nu vooral op de export van diepvrieskip waarvan het grootste deel naar het Midden-Oosten gaat. Doux haalde vorig jaar daarmee een omzet van €457 miljoen. Op de Franse thuismarkt is het bedrijf aanwezig met kipproducten onder het merk Père Dodu, dat nu onder één paraplu komt met Douce France en andere merken van de kippendivisie van Terrena Gastronome. Terrena, de op één na grootste agrarische coöperatie van het land, richt zich steeds meer op de export en sloot in dat kader eind vorig jaar ook een alliantie met de Ierse rundvleesspecialist Dawn Meats.

Of registreer je om te kunnen reageren.