Pluimveehouderij

Nieuws 1933 x bekeken

Export naar Oekraïne weer toegestaan

Utrecht – Nederland mag weer pluimveevlees en eieren naar Oekraïne exporteren.

Sinds november afgelopen jaar gold hiervoor een exportverbod vanwege de verschillende HPAI-uitbraken. Met ingang van 1 mei 2015 gelden er echter geen exportrestricties meer voor pluimvee(-producten) naar Oekraïne, zo meldt de NVWA.

Uit de jongste EU-export cijfers blijkt dat Oekraïne in de eerste twee maanden van dit jaar een groeiende markt is voor Europees pluimveevlees. De export hiervan vanuit de Europese Unie naar Oekraïne lag in januari en februari 40 procent hoger dan in diezelfde maanden van het jaar daarvoor. Percentueel gezien was het aandeel minder significant, dit bedroeg 3,8 procent van de totale pluimveevleesexport naar derde landen.

Nog altijd zijn er meerdere landen die exportverboden hanteren voor Nederlands pluimvee en pluimveeproducten naar aanleiding van de HPAI-uitbraken. Voor onder andere Brazilië (eendagskuikens en broedeieren) en Zuid-Korea (pluimvee(-vlees), eieren, eendagskuikens en broedeieren) gelden nog exportrestricties.

Of registreer je om te kunnen reageren.