Pluimveehouderij

Nieuws 1677 x bekeken 6 reacties

Toename meldingen Gumboro-uitbraken

Deventer - De afgelopen twee maanden is het aantal meldingen van Gumboro-uitbraken aanzienlijk toegenomen.

Bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) zijn in de maanden maart en april respectievelijk zes en zeven uitbraken gemeld, terwijl dit in de maanden daarvoor varieerde tussen de nul en twee uitbraken per maand. Het virus wordt vooral aangetroffen bij vleeskuikenbedrijven, verspreid over het hele land, en kan onder andere leiden tot verhoogde uitval en verminderde voeropname.

De GD noemt de stijging opvallend, maar geeft wel aan dat het om meldingen gaat, waarbij het ook mogelijk is dat er in voorgaande maanden minder melding is gemaakt. Het Centraal Laboratorium voor Pluimvee meldt in een bericht op haar site een duidelijk verhoogde druk van het Gumboro-veldvirus te zien. Zowel in de sectiezaal als op bedrijven komen zij problemen tegen die wijzen op een Gumboro-uitbraak.

Een potentiële oorzaak zou kunnen zijn dat er minder aandacht is voor enting, aldus de GD. Bij de enting is het van belang dat er eerst een bloedonderzoek wordt gedaan om de juiste dag te bepaling voor de Gumboro-vaccinatie. Als het een tijd rustig is geweest qua Gumboro-uitbraken wil de aandacht hiervoor nog wel eens verslappen. Als de enting niet op het juiste moment wordt uitgevoerd, kan deze niet of onvoldoende werken. Bovendien wordt in rustige tijden een mildere entstof gebruikt. De GD benadrukt het belang van goede hygiëne om insleep te voorkomen.

Laatste reacties

 • bankivahoen


  Waar zijn de locaties waar gumboro is waargenomen ? Wat heb ik aan zo'n half bericht ?

 • l coumans

  dat is niet relevant bankivahoen je zou beter elke keer bloed onderzoeken en dan de entstrategie bepalen. ik doe het zo in iedergeval wel

 • bankivahoen


  Dan nog wil ik weten waar het gevaar ligt , wat is er op tegen om de plaats niet bekend te maken coumans@?

 • l coumans

  eigenlijk ook niks op tegen bankivahoen

 • b.brink1


  Beste Bankivahoen, jouw dierenarts is op de hoogte, hij hoort dit met jou kort te sluiten. Maar een virus is geen ping pong bal en verplaatst zich gemakkelijk via de lucht over grote(re) gebieden. Iedereen hoort allert te zijn.

 • new kids

  Je kunt natuurlijk zelf ook even je dichtsbijzijnde buren inlichten brink. Een geneeskundige heeft volgens mij zwijgrecht om over cliënten te spreken.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.