PluimveeNieuws

‘Sector, zeg: tot hier en niet verder’

Voorthuizen – “De Nederlandse agrarische sector is de duurzaamste ter wereld. Hoe duurzaam wil je de sector hebben?

Als totale agrarische sector moeten we zeggen: tot hier en niet verder en elkaar ondersteunen.” Die boodschap gaf Helma Lodders, Tweede Kamerlid (VVD),  afgelopen vrijdag aan de mmmEggies mee. Helma Lodders en Jan Huitema, Europarlementariër (VVD), waren samen met de mmmEggies te gast bij mmmEggie Marjan van de Vis in Voorthuizen.

Huitema en Lodders prezen het initiatief van de mmmEggies. De legpluimveehoudsters die met girlpower het Nederlandse ei promoten zijn spontaan ontstaan in mei 2014 en willen gesprekspartner zijn voor onder andere de politiek, industrie en consument. Volgens Huitema en Lodders wordt contact met consumenten steeds belangrijker. “Als agrarische sector moeten we toch de power hebben om de ngo’s te weerstaan en zelf te vertellen hoe het werkelijk is. Wakker Dier is niet representatief voor de Nederlandse maatschappij,” aldus Helma Lodders. “LTO heeft prachtige filmpjes over de agrarische sector. Laat die zien rond het acht uur journaal. Daar leert de consument maar ook de politiek van.”  Primair laten zien waar je mee bezig bent, de mens achter de producten en trots je eigen verhaal vertellen. Iedereen kan het en op zijn eigen manier; via social media, open dagen; kies dat wat bij je past en laat de burgers weten hoe hun voedsel geproduceerd wordt.”

Jan Huitema adviseerde de mmmEggies om met feiten en wetenschappelijke bewijzen naar buiten te treden. De mmmEggies voeren het maatschappelijk debat en de wetenschappelijke bewijzen komen dan wel boven tafel. Fel was de kritiek op het steeds meer verdwijnen van code 3-eieren uit de verwerkende industrie en de invoer van (batterij)eieren uit landen die niet voldoen aan de Europese wetgeving. “Een aantal supermarkten hebben zelfs code 2-eieren niet meer in het schap liggen. Ga bij de voedselbank kijken; een ei moet voor elke consument betaalbaar zijn en de consument moet zelf kunnen kiezen”, verwoorde mmmEggie Marian Claessens het standpunt van de mmmEggies

Linkse politieke partijen zien alle ingrepen aan dieren als negatief. Maar is dat werkelijk zo? Een snavelbehandeling is voor een kip een welzijnsbehandeling. Als pluimveesector moeten we laten zien wat het nalaten van ingrepen op kan leveren. Het is een utopie dat iedereen met honderd loslopende kippen de kost kan verdienen en de wereldbevolking gevoed kan worden. “Hoe hypocriet kunnen we zijn? We moeten als agrarische sector veel scherper reageren; tot hier en niet verder!”, aldus Helma Lodders.

Jan Huitema vindt dat Nederland steeds verder vooroploopt. “Een beetje voorop is goed maar de Nederlandse boeren moeten wel produceren voor een interne Europese markt. Wat kost die bovenwettelijke regelgeving?” De regelgeving kost volgens recente LEI-rapporten de Nederlandse agrariër 15-20 procent. Feiten waar de politiek niet omheen kan. Volgens de politici kunnen de mmmEggies de consumenten en de politici bewust maken. “Een consument denkt niet na over de eieren in zijn pannenkoekmix en de supermarkten krijgen weinig tegengas. De onafhankelijke mmmEggies kunnen daar een rol in spelen.” Verhelderende standpunten en gespreksstof voor zowel de mmmEggies als de politici. Allen hopen op een verspreiding van de grote roze vlek en de beïnvloeding van het maatschappelijk debat zodat het belang van goede voedselproductie bij zowel politici als consumenten meer bekend wordt.

Beheer
WP Admin