Pluimveehouderij

Nieuws 1239 x bekeken

Proef met onbehandelde teennagel hanen

Barneveld - Pluimveefokbedrijf Aviagen EPI start vanaf volgende week een proef met hanen met onbehandelde teennagels. Dat vertelde Otto van Tuijl, technisch directeur van het bedrijf, tijdens een bijeenkomst van vermeerderaars en opfokkers in Barneveld.

Op een proefbedrijf van Aviagen in Lelystad zal een proef gestart worden met 240 ouderdieren, waarbij de hanen hun achterste teennagel nog hebben.

Van Tuijl informeerde vermeerderaars en opfokkers over de brede praktijkmonitoring ingrepen bij (groot)ouderdieren namens de stuurgroep Ingrepen. Het is volgens hem voor pluimveehouders van belang om mee te doen aan de praktijkmonitoring. Diverse maatregelen moeten de ongewenste effecten van niet-behandelde dieren voorkomen. Van Tuijl is, gezien de ervaringen in andere EU-landen gematigd positief over de mogelijkheid om geen ingrepen aan de dieren te verrichten. "Daarbij vraag ik me wel af of het verstandig is om ook de ingreep aan de achterste teennagel bij hanen achterwege te laten." Daarom wordt hiermee nu een proef gestart.

De opfokhanen in Schotland waar Aviagen mee werkt, zijn wat hun achterste teennagel betreft ook onbehandeld. "Dat zijn echter maar heel kleine groepen, dus dat ligt anders," aldus Van Tuijl. Op een vraag vanuit de zaal zei de technisch directeur dat er geen mogelijkheid is om de achterste teennagel door middel van foktechnische ingrepen weg te fokken zoals dat bij hoornloze koeien is gebeurd. "Als het al zou kunnen, dan moet je inleveren op andere punten en is het voor Nederland alleen niet haalbaar."

In zijn totaliteit worden in West- en Oost-Europa volgens Van Tuijl inmiddels al zo'n 25 procent van de hennen onbehandeld opgezet. Niet behandelen op de 1e dag leidde tot gemiddeld 0,8 procent lagere uitval in de 1e week. De afspraak met de overheid is dat snavelbehandeling nog kan tot 1 september 2018 mits er een tussentijds evaluatierapport komt in 2017. Uitgangspunt is volgens de voorzitter van de Stuurgroep Ingrepen, Jan Vroegindeweij, dat vanaf 1 september 2021 geen ontheffingen meer worden verleend voor ingrepen, ook niet van de achterste teennagel bij hanen.

"Wat dit laatste punt betreft is het echter de vraag of dit gaat lukken", aldus Vroegindeweij. "Toch moeten we als sector zo veel mogelijk meedoen aan deze praktijkmonitoring en ook bekijken welke managementmaatregelen bijdragen aan een verbetering van een situatie waarbij de dieren (deels) onbehandeld zijn. Dat kan bijvoorbeeld graan strooien zijn of het licht iets eerder dimmen. Maar als het onoplosbaar is, stel dat dit het geval is wat de achterste teennagel van de hanen betreft, dan moeten we dit het ministerie ook zeggen. We moeten eerst echter bekijken of het echt niet kan en dit ook door middel van deze praktijkmonitoring bewijzen."

Of registreer je om te kunnen reageren.