Pluimveehouderij

Nieuws 5154 x bekeken 1 reactie

Nieuwe aandeelhouders voor Plukon

Met een consortium van vijf aandeelhouders wil Plukon Food Group na Nederland, Duitsland en België een vierde kernmarkt ontwikkelen, vermoedelijk in Polen of Hongarije. Dat werd duidelijk na de bekendmaking van een nieuwe aandeelhoudersstructuur van de verwerker van pluimveevlees.

Wanneer de mededingingsautoriteiten akkoord gaan, komen de aandelen van Plukon Food Group in handen van een consortium van vijf aandeelhouders. Het gaat om Agrifirm, investeringsmaatschappij Gilde, De Heus, De Duitse EW Group (eigenaar van pluimveefokbedrijven Aviagen en Lohmann) en het management van Plukon. Geen van de aandeelhouders krijgt een controlerend belang in Plukon. Het belang van het management van Plukon blijft gelijk (25 procent).

"Het is een constructie met een looptijd van vier tot zes jaar. De aandeelhouders hebben de intentie uitgesproken hun financiële investering daarna te beëindigen", aldus CEO Peter Poortinga, die benadrukt dat de nieuwe aandeelhouders De Heus en EW Group geen strategische belangen hebben. "Zij zien dit puur als een financiële investering."

De nieuwe aandeelhoudersstructuur van Plukon komt niet uit de lucht vallen. Na een periode waarin volop gespeculeerd werd over de toekomst van Plukon, maakte de verwerker van pluimveevlees in januari bekend te koop te staan. Boerderij Vandaag meldde vorige maand dat ook Agrifirm het belang in Plukon in de etalage had staan.

Inmiddels is duidelijk dat Agrifirm en Gilde een deel van hun aandelenpakket van respectievelijk 20 en 55 procent hebben doorverkocht aan de nieuwe aandeelhouders De Heus en EW Group. De betrokken partijen doen verder geen mededelingen over de financiële details.

Met het nieuwe consortium van aandeelhouders kan Plukon verder op de ingeslagen weg, aldus Poortinga. "Dit is goed nieuws voor onze medewerkers, leveranciers en klanten. Onze ondernemingsfilosofie en groeistrategie zijn gewaarborgd. We zijn klaar om als onafhankelijke verwerker van pluimveevlees een volgende stap te zetten in onze strategie." Met die nieuwe stap doelt Poortinga op het ontwikkelen van een vierde kernmarkt. Plukon richt zich daarbij vermoedelijk op Polen of Hongarije.

Bij Plukon Food Group zijn 4.000 mensen werkzaam. De grootste Nederlandse verwerker van pluimveevlees had in 2014 een omzet van €1,35 miljard. Plukon heeft dertien bedrijfslocaties, vijf in Nederland, vijf in Duitsland en drie in België.

Eén reactie

  • mr X


    ik suggereerde al een keer eerder dat de invloed in de Nederlandse pluimveesector aan het groeien is.  Het werd door enkelen ontkend. Maar toch waarneembaar; Probroed, Esbro, Ter Heerdt, Agromix......wie volgt. Is dat goed voor de NL pluimveehouderij? Volgens mij wel.

Of registreer je om te kunnen reageren.