Pluimveehouderij

Nieuws 1483 x bekeken

Minder bedrijven open met Pasen

Doetinchem – Komend weekend stellen in ieder geval negen vleeskuikenhouders en drie leghennenhouders hun bedrijf open. Dit blijkt uit navraag bij de stichtingen Kip.Kiplekker en Blij met een Ei.

Het zijn er minder dan het vorige paasweekend, toen er in totaal 28 pluimveebedrijven te bezoeken waren tijdens de open dagen. Jolanda van de Kruijs, voorzitter van Kip.Kiplekker, vermoedt dat dit vooral met de vogelgriepuitbraken te maken heeft. "Bij sommige mensen die voorheen meededen, kon je via een raam in de voorruimte van de stal naar binnen kijken", legt ze uit. "Met de strenge hygiënemaatregelen is het wel te begrijpen dat mensen dan niet meer durven." Op bedrijven met een zichtstal is het makkelijker om bezoekers een kijkje in de keuken te geven: daar komt niemand in de stal.

Via de site van Kip.Kiplekker is te zien welke vleeskuikenbedrijven hun deuren openen. Onder de negen bedrijven is dat van de maatschap Habraken in het Brabantse Riethoven, die gebruik maken van het X-Treck systeem van Vencomatic, waardoor bezoekers de kuikens in de stal uit het ei kunnen zien komen. Daarnaast zijn er drie legbedrijven die een open dag houden. Daaronder is het bedrijf van Gussinklo, waar een enorme eierberg gebouwd wordt; Rondeel met haar jaarlijkse Kip en Ei event; en het bedrijf van Siemons in Roosendaal waar paaseieren gezocht kunnen worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.